O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Εκτροπή Αχελώου: το έργο παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας!

 
Νέο “φρένο” στο περιβαλλοντικά και κοινωνικά αμφιλεγόμενο έργο της εκτροπής του Αχελώου έβαλε για ακόμη μια φορά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με το σκεπτικό ότι τα σχεδιαζόμενα έργα παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου.
Με την απόφαση αυτή ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου, η εκτέλεση των έργων (φράγμα, ταμιευτήρας υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ, Μεσοχώρας, σήραγγα εκτροπής του ρού, κ.λπ.).

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ καταλήγει:
«Το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά, συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις. Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».

Η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ εδώ και 23 χρόνια, καθώς η πρώτη προσφυγή κατατέθηκε στο δικαστήριο το 1991, ενώ μέχρι τώρα την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 που εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 στάλθηκαν από την Ολομέλεια του ΣτΕ 14 ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (μεταγενέστερα μετονομάστηκε σε Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τα οποία και απαντήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες που αντιτίθενται στο έργο το χαρακτηρίζουν ως μνημείο μικροπολιτικής, παλαιοκομματικής πρακτικής και ψηφοθηρίας με στόχο τις ψήφους των αγροτών της Θεσσαλίας.  
(Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ: www.econews.gr)

Ιστορική χαρακτηρίζουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία «πάγωσε» η εκτροπή του Αχελώου περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν οι WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Δίκτυο Μεσόγειος SOS, γίνεται λόγος για δικαίωση ενός αγώνα 20 και πλέον ετών για να σωθεί ο ποταμός από ένα «παράλογο και κακοσχεδιασμένο έργο» και η χώρα από τη «σπατάλη άγνωστων μέχρι σήμερα δισεκατομμυρίων ευρώ».

«Η επόμενη μέρα γεννά αισιοδοξία για την αποτροπή ενός τεράστιου οικολογικού εγκλήματος και εν γένει για το περιβαλλοντικό δίκαιο, αλλά και την επιτακτική ανάγκη για στροφή προς ένα πρότυπο ανάπτυξης που είναι οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμο» υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Επίσης, τονίζουν ότι ανοίγει το κεφάλαιο της αποκατάστασης της περιοχής.

Κλείνοντας, κάνουν λόγο για ερωτήματα και αγανάκτηση για την οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η χώρα από τα έργα που έχουν γίνει: «Θα λογοδοτήσει κάποιος για τη σπατάλη δημόσιου χρήματος και το περιβαλλοντικό έγκλημα που έχει συντελεστεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι σήμερα;» 
(Διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ: www.naftemporiki.gr)

Νεότερες εικόνες από το Βουρκάρι

Υγροβιότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 11/01/2014

Βαρβάρες
Τουρλίδα
Αργυροτσικνιάδες & Λευκοτσικνιάδες
 

Ντοκιμαντέρ ''ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε."

Επειδή φασισμός δεν είναι μόνο η συμμορία της Χρυσής Αυγής αλλά και οι πολιτικοί, οι επιχειρηματίες και οι εκδότες που την εξέθρεψαν...
Επειδή η οικονομική κρίση που ευνοεί την ανάπτυξη του φασισμού και του ναζισμού είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας…
Επειδή ολόκληρη η Ευρώπη βυθίζεται στο σκοτάδι της άκρας δεξιάς…
Οι δημιουργοί του Debtocracy και του Catastroika επιστρέφουν με ένα νέο ντοκιμαντέρ.

Το ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε φιλοδοξεί να εμπνευστεί και να εμπνεύσει τα αντιφασιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης και ταυτόχρονα να συνεχίσει ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα ανεξάρτητης δημοσιογραφίας.

Για άλλη μια φορά απορρίπτουμε κάθε χρηματοδότηση από κόμματα και εταιρείες και ανακοινώνουμε ότι το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς χρήσης και αναμετάδοσης. Και σε αυτή την περίπτωση σας θέλουμε όλους συμπαραγωγούς μας.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://infowarproductions.com/fasismosae/