O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

"SOS ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ" από 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις!

Κάτω τα χέρια από τις ακτές μας!
Την επίσημη απόσυρση του νομοσχεδίου «Οριοθέτηση, διαχείριση, και προστασία αιγιαλού και παραλίας[1]» του Υπουργείου Οικονομικών απαιτούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μέσα από τη νέα ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές»[2]. Πρόκειται για ένα διαδικτυακό χώρο φιλοξενίας όλων των πρωτοβουλιών κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, αλλά και χώρο ενημέρωσης των πολιτών. Στόχος της ιστοσελίδας είναι να ενισχυθούν και να πολλαπλασιαστούν οι φωνές ενάντια στο σχέδιο που απειλεί να καταστρέψει την ακτογραμμή μας.
Επιπλέον, οι οργανώσεις ζητούν από τους υποψήφιους δημάρχους να λάβουν αμέσως θέση ενάντια στο  νομοσχέδιο και καλούν τους πολίτες να στηρίξουν τοπικές και εθνικές πρωτοβουλίες που έχουν συσταθεί για αυτό το σκοπό, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της παράκτιας ζώνης.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων:
1. Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη των παραλιών από επιχειρηματικές δραστηριότητες.
2. Απειλεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στην παραλία.
3. Νομιμοποιεί αυθαίρετα κτίσματα επαγγελματικής χρήσης στην παραλία, ανοίγοντας το δρόμο να χτιστούν και άλλα χωρίς ουσιαστική εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον.
4. Αγνοεί το διεθνές και εθνικό νομικό πλαίσιο για την προστασία της παράκτιας ζώνης.
Το μαζικό κύμα αντιδράσεων από πολλούς φορείς τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά κυρίως η συστράτευση χιλιάδων πολιτών ενάντια στο νομοσχέδιο[3], φαίνεται πως οδηγούν σε «πάγωμα» της διαδικασίας για μετά τις εκλογές. Το πάγωμα όμως δεν σημαίνει απόσυρση. Για αυτό το λόγο, η μάχη πρέπει να συνεχιστεί.
Σε αυτό ακριβώς στοχεύει και η ιστοσελίδα «SOS για τις ακτές», η οποία συγκεντρώνει όλες τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, προωθεί μήνυμα διαμαρτυρίας και αίτημα τοποθέτησης προς δημάρχους και περιφερειάρχες αφού η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ακτών, αλλά και παρέχει επιπλέον βήματα για περαιτέρω κινητοποίηση[4].
Οι 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν στους πολίτες να ζητήσουν από τους δημάρχους (νυν και υποψήφιους) να πάρουν αμέσως θέση ενάντια στο  νομοσχέδιο, να υποστηρίξουν την προστασία της παράκτιας ζώνης και να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Δείτε το νομοσχέδιο εδώ: http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692
[2] Δείτε την ιστοσελίδα εδώ: http://www.sos-aktes.gr
[3] Σε μια εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 πολίτες υπέγραψαν ηλεκτρονική διαμαρτυρία εναντίον του νομοσχεδίου
[4] Καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες να κοινοποιήσουν στις οργανώσεις, τις θέσεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο στο email: sosaktes@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ - Πάνος Στεφάνου (Υπεύθυνος Επικοινωνίας), τηλ. 6946001618 &Λάζαρος Γεωργιάδης (Υπεύθυνος Δράσεων), τηλ. 6972640062
ΑΡΧΕΛΩΝ/Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας- Παναγιώτα Θεοδώρου, τηλ. 6951 009 785
Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού- Μ. Λάζογλου, τηλ. 210 - 32 25 245 (εσωτ. 114) και Κ. Στεμπίλη, (Υπεύθυνη Επικοινωνίας), τηλ. 210 - 32 25 245 (εσωτ. 2)
Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης- Δαρεία-Νεφέλη Βουρδουμπά (Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος),τηλ.: 210 325 5341/εσωτ.103
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - Μαλαμώ Κορμπέτη (Υπεύθυνη Πολιτικής), τηλ.694 62 49 450
Greenpeace – Άντζελα Λάζου (Υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον), 2103840774-5, 6984617030
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - Λουκία Καλαϊτζή (Υπεύθυνη Τύπου & Επικοινωνίας), τηλ.210 8228795
MEDASSET/Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών - Κωστής Γριμάνης, Διευθυντής, medasset@medasset.org, 210 3613572
MOm/Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας- Βαγγέλης Παράβας τηλ. 6946 283783, Σίλια Κρίνου τηλ. 210 5222888
Καλλιστώ/Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση - Γιώργος Θεοδωρίδης (Υπεύθυνος Επικοινωνίας), τηλ. 6978586568, 2310252530 (εσωτ 2)
WWF Ελλάς–Ιάσονας Κάντας(Υπεύθυνος Τύπου) τηλ. 6971859632, 2103314893 

Πηγή: www.ornithologiki.gr

Ψήφισμα-καταγγελία Φορέων για τις ακτές μας

ΨΗΦΙΣΜΑ
Οι φορείς που υπογράφουν παρακάτω, μετά τη συγκέντρωση στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», καταγγέλλουν ότι:
Μετά τη δημόσια γη, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης, στο βωμό της «ανάπτυξης» επιχειρείται τώρα να θυσιαστεί και το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.
Το νομοσχέδιο έχει συνταχθεί κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος και των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας για την προστασία των ακτών και του τοπίου, χωρίς το αναγκαίο επιστημονικό έρεισμα και χωρίς τη συμμετοχή των αρμόδιων επιστημονικών δημοσίων φορέων, με σκοπό να άρει, μετά τους διαδικαστικούς, και κάθε ουσιαστικό περιορισμό στις επενδυτικές προτάσεις.
Οι ρυθμίσεις πλήττουν ευθέως και ανεπανόρθωτα τον πυρήνα του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, ακτές, υγρότοπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπίο και φυσικούς σχηματισμούς, για πρώτη δε φορά στην ιστορία, οι ακτές χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτές. Ταυτόχρονα, επιβραβεύονται για άλλη μια φορά οι καταπατητές σε βάρος του Κράτους Δικαίου.
Η εφαρμογή του νομοσχεδίου, αξιολογούμενη ακόμα και με στυγνή οικονομική λογική, θα στερήσει τη χώρα από το σπουδαιότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα και τη μοναδική της ευκαιρία για ανάκαμψη μέσω βιώσιμης ανάπτυξης.
Οι οργανώσεις που υπογράφουν το παρόν ψήφισμα δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν στη μαύρη τρύπα του χρέους να καταπιεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας, δηλ. την ίδια την επιβίωση, φυσική, ηθική και πνευματική του λαού της για το παρόν και το μέλλον.
Ενώνουν τη φωνή τους με τις αντιδράσεις φορέων και πολιτών που ήδη σε αριθμό 111.930 και πλέον ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούν τους βουλευτές και τα κόμματα να γνωστοποιήσουν στους πολίτες άμεσα τη σαφή θέση τους απέναντί του.

Σημείωση: Στους υπογράφοντες συμμετέχει και ο "Συντονιστικός Φορέας Συλλόγων για την προστασία του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων"

Συμπολίτες μας έσωσαν μικροτσικνιά και ασημόγλαρο!


Φωτογραφίες από την παράδοση του μικροτσικνιά στην "ΑΝΙΜΑ"

Τον τελευταίο μήνα, ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας έσωσαν έναν μικροτσικνιά και έναν ασημόγλαρο περιθάλπτοντάς τα και παραδίδοντάς τα, έπειτα από συνεννόηση με την "ΑΝΙΜΑ", σε μέλος του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου το οποίο και τα μετέφερε στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής "ΑΝΙΜΑ" στην Καλιθέα.
Συγχαρητήρια στους συμπολίτες μας κο Παπανίκο (Μαρμαράδικο) και κα Μάρα (Φούρνος) για την ευαισθησία τους και το παράδειγμά τους.