O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

"Βουρκάρι Μεγάρων: Ένας υδροβιότοπος για τα παιδιά!"


Της Αλεξάνδρας Τσίγκου (3/2/2015)
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, μαθητές από τα σχολεία των Άνω Λιοσίων και της Ελευσίνας επισκέφτηκαν τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου.
Με ποικίλες βιωματικές δράσεις γνώρισαν τα στοιχεία του υδροβιότοπου, παρατήρησαν τα υδρόβια πουλιά που συχνάζουν εκεί, περπάτησαν κατά μήκος του Τείχους της Αγίας Τριάδας και μίλησαν για την ιστορία του, μελέτησαν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπλαση και προστασία του Βουρκαρίου, συζήτησαν με ενεργούς πολίτες που κατάφεραν να κερδίσουν την μάχη για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του, έπαιξαν παιχνίδια μνήμης και παντομίμας, έδωσαν συνέντευξη στα τοπικά μέσα για τις εμπειρίες τους, έδωσαν υπόσχεση να μιλήσουν και στους συμμαθητές τους για το Βουρκάρι.

Για άλλη μια φορά ο υδροβιότοπος παρείχε πλαίσιο για μια περιβαλλοντική εκπαίδευση, που συνδυάζει το φυσικό περιβάλλον με το πολιτιστικό, την ερευνητική μάθηση με την κριτική σκέψη, μια εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη. Τα παιδιά ερεύνησαν, έμαθαν, προβληματίστηκαν, ευαισθητοποιήθηκαν. Ελπίζουμε οι εμπειρίες αυτές να βοηθήσουν στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών και να συμβάλουν στην ανάπτυξη μιας συνείδησης ενεργών πολιτών.

Η δράση μας αυτή καλύφτηκε από το Eco News, το περιβαλλοντικό δελτίο του ΣΚΑΙ.
Μπορείτε να δείτε εδώ το αφιέρωμα που έκανε το οικολογικό δελτίο Eco News του ΣΚΑΙ.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές-συντελεστές της επιτυχημένης δράσης: Λεωνίδα Μπρικιάτη (Ορνιθολογική), Μαρία Παπαφράγκου (Αρχιτέκτονα ΕΜΠ), Δημήτρη Πλαταρά (απόστρατο αξιωματικό), Στέργιο Τσαρτακλέα, Τάσο Δέσκο (Συντονιστικός Φορέας Βουρκαρίου), Κατερίνα Πεντεφούντη (ΚΟΥΡΟΣ), όλους τους εθελοντές του ΚΟΥΡΟΥ. 
Συγχαίρουμε τους εκλεκτούς εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 6ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων και του 8ου Δημοτικού Ελευσίνας, που συνεργάστηκαν άψογα και πήραν μαζί τους τόσο όμορφα και αξέχαστα βιώματα.
Τέλος, ευχόμαστε να υλοποιηθεί σύντομα το πλαίσιο του Προεδρικού Διατάγματος, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για συστηματική ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βουρκάρι.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το σχετικό δημοσίευμα από το Megara.Org.

 Πηγή: www.perekp.wordpress.com 
(Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής)

Δελτίο Τύπου: 11η Εθελοντική αιμοδοσία Κούρου




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

11η  ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Μία ακόμα επιτυχημένη εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν συγκινητική και πολυπληθής με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» να υποδέχεται ασταμάτητα και για πάνω από 5 ώρες τους αιμοδότες. 
Συγκεντρώθηκαν 67 μονάδες αίματος, αριθμός που είναι ο υψηλότερος από κάθε άλλη φορά.

Οι αιμοδότες είχαν την ευκαιρία να λάβουν ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία και στο οποίο θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά όλοι οι αιμοδότες.

Παράλληλα με την αιμοληψία υπήρχε η δυνατότητα εγγραφής στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Η διαδικασία εγγραφής είναι απλή και εκτός των προσωπικών στοιχείων οι εθελοντές δίνουν είτε μικρή ποσότητα αίματος, είτε στοματικό επίχρισμα (σάλιο).

Το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του Κούρου νιώθουμε υπερήφανοι και θα συνεχίσουμε με τρόπο αυξητικό τις δράσεις μας γύρω από την αιμοδοσία, προσπαθώντας αφ’ ενός να πολλαπλασιάσουμε τις αιμοδοσίες, αφ’ ετέρου να διαδώσουμε την ιδέα της προσφοράς αίματος και των παραγώγων του στην κοινωνία.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον μήνα Μάιο, όπου θα πραγματοποιηθεί η 12η αιμοδοσία μας   γιατί: 

                   «Η αιμοδοσία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι καθήκον»



Με τιμή το Δ.Σ.