O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Ecoeleusis: "Ποιο (τι) θα είναι, άραγε, το επόμενο;"

 
Το μεγάλο ρυπαντικό επεισόδιο στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, που εκδηλώθηκε τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής 29 Μαρτίου, διέσπειρε ανησυχία και φόβο στους κατοίκους της Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών της Μάνδρας. 
Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ της περασμένης Κυριακής, ο ουρανός της πόλης λαμπάδιασε από την έντονη φλόγα του συστήματος των πυρσών του διυλιστηρίου ενώ από την κοινή (κυρίως) καμινάδα των ατμολεβήτων καθώς και τις λοιπές καμινάδες της εγκατάστασης διοχετεύτηκαν στην ατμόσφαιρα χιλιάδες τόνοι καυσαερίων. Το έντονο βουητό της εγκατάστασης γινόταν αισθητό μέχρι την οδό Αλκιβιάδου ενώ κατά διαστήματα η γνωστή δυσοσμία επισκέφθηκε περιοχές της Άνω Ελευσίνας και των Εργατικών Κατοικιών...

...Η εταιρεία με το υστερόβουλο και επίπλαστο κοινωνικό πρόσωπο δεν προέβη ούτε σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα ούτε απηύθυνε αίτηση δημόσιας συγνώμης προς τον πληθυσμό.
Με υπηρεσιακό φαξ προς την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας και κοινοποίηση στην ομόλογη υπηρεσία του Δήμου Ελευσίνας, η εταιρεία, χωρίς να αποδέχεται ότι προκάλεσε ρύπανση, αποδίδει το συμβάν σε μεμονωμένη «δυσλειτουργία σε βάνα/αυτοματισμό του συστήματος παραγωγής και διαχείρισης αερίου καυσίμου του διυλιστηρίου» αποκρύβοντας την πραγματικότητα:  
η μονάδα 32 (Flexicoker) έχει «πέσει» από τις 25 Μαρτίου χωρίς να έχει γίνει κατορθωτή η ομαλή επαναλειτουργία της, παρά τις ατέρμονες προσπάθειες. Σε μια από τις προσπάθειες αυτές έφραξαν δύο αντλίες τροφοδοσίας και εκδηλώθηκε η δυσλειτουργία με όλα τα επακόλουθα. Η εκπομπή καυσαερίων συνεχίστηκε και το βράδυ της Δευτέρας παρότι το επεισόδιο βρίσκεται σε ύφεση...

...Το περιστατικό της Κυριακής ήταν το μεγαλύτερο από τα 6 τουλάχιστον ρυπαντικά επεισόδια στο διυλιστήριο που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου, πολύ μεγαλύτερο εκείνου της 2ας Φεβρουαρίου. Μάλιστα στις 6 Φεβρουαρίου με επιστολή τους στην Εφημερίδα των Συντακτών είχαν χαρακτηρίσει τα ρυπαντικά επειδόδια της 2ας Φεβρουαρίου ως «οπτική εντύπωση»! Ήδη έχουν καταγραφεί επεισόδια στις 2/2, 5-6/2, 20/2, 1/3 και 6/3...

... Η κοινή γνώμη της πόλης δικαίως διερωτάται: ποιο (τι) θα είναι, άραγε, το επόμενο;


 Διαβάστε το πλήρες άρθρο και δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:
 Ποιο (τι) θα είναι, άραγε, το επόμενο;

Θ. Νάντσου: "Πτολεμαΐδα V ή καθαρή ενέργεια;"


Αγαπητοί Φίλοι,
Σας γράφω για να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις σχετικά με την «Πτολεμαΐδα V». 

O Yπουργός πριν λίγες μέρες τοποθετήθηκε για πρώτη φορά δημόσια για την «Πτολεμαΐδα V». Είπε ότι στηρίζει τη νέα λιγνιτική μονάδα αλλά ότι θα επαναδιαγματευτεί το κόστος κατασκευής, γιατί -όπως ο ίδιος τόνισε- είναι μεγάλο. (Σε αυτό μας βρίσκει σύμφωνους!) 

Το τοπίο δεν ξεκαθάρισε: ορισμένοι βλέπουν ως θετική για το έργο τη στήριξή του, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι υπονοείται πάγωμα λόγω του κόστους. Πράγματι, οι αλλαγές στη διεθνή ενεργειακή και κλιματική πολιτική σημαίνουν ότι το συγκεκριμένο έργο δεν μπορεί να βρει άλλη εξωτερική χρηματοδότηση (δημοσιεύματα αναφέρουν χρηματοδοτικό κενό για τη ΔΕΗ της τάξης των 400 εκ. ευρώ).

Η κατάσταση φαίνεται ρευστή. Ακόμα και τώρα υπάρχει χρόνος για μια συγκριτική αξιολόγηση της «Πτολεμαΐδας V» με εναλλακτικές λύσεις. Αυτές προωθούμε με την οικονομοτεχνική ανάλυσή μας «Καθαρές Εναλλακτικές στην Πτολεμαΐδα V», που δείχνει ότι υπάρχουν πιο καθαροί και οικονομικοί τρόποι για να παραχθεί η ίδια ηλεκτρική ενέργεια.

Είναι όμως ανησυχητικό να προβάλλεται το σημερινό κόστος κατασκευής ως μοναδική σημαντική παράμετρος! Εξετάζοντας τον ορίζοντα ως το 2050 που θα λειτουργεί η νέα μονάδα, πρέπει να συνυπολογίσουμε τα «πρόστιμα» CΟ2 (οι τιμές τους θα ανέβουν στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων), τον ανταγωνισμό από καθαρές μορφές ενέργειας (οι τιμές πέφτουν, επιτρέποντας σταδιακά ακόμα και την αυτοπαραγωγή από ιδιώτες με χαμηλότερο κόστος) και βέβαια το εξωτερικό κόστος για την υγεία (που δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται στα νούμερα…). Αυτές τις επιβαρύνσεις θα πληρώσουμε εμείς και οι επόμενες γενιές αν προχωρήσει η νέα μονάδα. Αλλά και θα βαρύνουν οικονομικά την ίδια τη ΔΕΗ.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας χρειάζεται επειγόντως μια ματιά που θα κοιτάξει χρόνια μπροστά. Αυτήν την ανάλυση ζητάμε από το νέο Υπουργό. Στόχος μας είναι να πετύχουμε μια συνάντηση μαζί του μέσα στις επόμενες μέρες και να του παραθέσουμε τα στοιχεία της μελέτης μας.

Ελπίζουμε σε θετικές εξελίξεις. 
Θα χαρώ να λάβω τις σκέψεις σας στο theo.nantsou@wwf.gr

Φιλικά,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής WWF Ελλάς


ΥΓ: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε
- Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση του Αvaaz για το ίδιο θέμα.
- Μπορείτε να παρακινήσετε τους βουλευτές της επιλογής σας να απευθύνουν ερώτημα στον Υπουργό, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα Vouliwatch. Π.χ.: έχει λάβει υπόψη του την έκθεση του WWF που τεκμηριώνει την ύπαρξη φθηνότερων καθαρών εναλλακτικών στην «Πτολεμαΐδα V»;

Ενημερωθείτε περισσότερο:
- Ο συνάδελφός μου Ιάσονας Κάντας συνόψισε την εμπερία του για την ανθρώπινη πλευρά του λιγνίτη, σε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ γυρισμένο στα χωριά της δυτικής Μακεδονίας.