O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

κάποιοι προσπαθούν να κάνουν βρώμικες δουλειές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος...αλλά δεν τους βγαίνει...

Image result for καταπατήσεις δασών



Κάποιοι προσπάθησαν πρόσφατα να περάσουν τροπολογίες στη βουλή εναντίον των αναδασώσεων και υπέρ των αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση. Το θετικό είναι ότι ευτυχώς η έγκαιρη παρέμβαση της WWF ανέτρεψε τα σχέδιά τους. Πρέπει όμως να παραμένουμε σε επιφυλακή γιατί οι τυφλοπόντικες είναι παντού παρόντες και προσπαθούν με κάθε μέσον να προωθήσουν τα ιδιοτελή τους συμφέροντα εναντίον του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Εναντίον μας δηλαδή.

Το θέμα μας ενδιαφέρει βέβαια και εδώ στην περιοχή των Μεγάρων. Η προάσπιση των δασών, των δημοσίων κτημάτων και της παραλιακής ζώνης είναι καθήκον όλων μας. Στο θέμα όμως θα επανέλθουμε...

Η ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης για το θέμα:

WWF-Canada
Αγαπητοί φίλοι,
Σας μεταφέρω τις έντονες συγκινήσεις στο μέτωπο των δασών τις τελευταίες μέρες.
Πράξη πρώτη του έργου:
Πριν 10 μέρες, κατατέθηκε πολυ-νομοσχέδιο στη Βουλή. Ανάμεσα σε διατάξεις για τις συντάξεις, την ενεργειακή αποδοτικότητα και... τις μπίρες, ξεχώρισε μια διάταξη που μας χτύπησε στο μάτι (και στην καρδιά!)
- Στο εξής, αναδασωτέες θα χαρακτηρίζονται μόνο όσες δασικές εκτάσεις κάηκαν και όχι όσες καταστράφηκαν από καταπατήσεις και άλλες παράνομες χρήσεις.
Με άλλα λόγια: πράσινο φως για νομιμοποίηση καταπατήσεων και σινιάλο για ακόμα περισσότερες παρανομίες στη δασική γη μας…
(Γιατί μελετήσαμε το πολυ-νομοσχέδιο; Από καιρό «ξεσκονίζουμε» σχεδόν κάθε νομοσχέδιο που κατεβαίνει στη Βουλή για τα «ψιλά γράμματα» που μπορεί να αφορούν το περιβάλλον, μια και τα τελευταία χρόνια πολλά περνούν στα κρυφά και χωρίς αντιδράσεις.)
Ετοιμαστήκαμε για μάχη, παράλληλα όμως ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Μήπως πρόκειται για λάθος»;
Το Υπουργείο αναδιπλώθηκε άμεσα, δηλώνοντας ότι πρόθεσή του ήταν η καλύτερη θωράκιση των δασών, ενώ αμέσως μετά κατέθεσε τροποποίηση της διάταξης. Λίγες μέρες μετά βρεθήκαμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για να εξηγήσουμε γιατί μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική.
Ήταν απλά ένα λάθος; Ακόμα κι αν οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν είχαν... καταλάβει τι σήμαινε η διάταξη που έφεραν για ψήφιση, παραμένει η ανησυχία ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να αλλάξουν «στα μουλωχτά» τα δεδομένα για την προστασία των δασών, υπέρ των αυθαίρετων καταπατήσεων. Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών δυστυχώς ενίσχυσαν τις υποψίες μας.
Πράξη δεύτερη του έργου: «Ζήτω τα αυθαίρετα!»
Δεν προλάβαμε να χαρούμε, αφού λίγες μέρες μετά ο Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης και ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσαν ένα μεσημέρι τροπολογία σε νομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν το ίδιο βράδυ. Η τροπολογία αφορούσε την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων και παρεμπόδιζε τις (αυτοδιοίκητες κατά τα’ άλλα) περιφέρειες, οι οποίες είχαν ξεκινήσει να γκρεμίζουν κτίρια και μάντρες. Εδώ τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα και κανείς δεν μπορεί να πει «δεν γνώριζα»: στόχος ήταν η παράκαμψη τελεσίδικων αποφάσεων για κατεδάφιση αυθαιρέτων (παρόλο που ορισμένες έχουν κριθεί ακόμα κι από Συμβούλιο της Επικρατείας) με πρόφαση ότι δεν έχουν ακόμα κυρωθεί οι δασικοί χάρτες. Στην ουσία, θα ήταν η χαριστική βολή για τους δασικούς χάρτες, που ήδη δεν χαίρουν άκρας υγείας: ενδεικτικά, στην Αττική έχουν κυρωθεί μόλις 6 από τους 154, ενώ πολλοί χάρτες στην Ελλάδα δεν έχουν καν ακόμα ξεκινήσει. Μια τέτοια τροπολογία θα ήταν το τέλειο κίνητρο για να μην ολοκληρωθούν ποτέ!
Και πάλι όμως, είχαμε αίσιο τέλος: μετά από αντιδράσεις και μόλις μία ώρα μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός την απέσυρε (!) λέγοντας όμως ότι θα την ξαναδούμε σύντομα... (εμείς είμαστε έτοιμοι και περιμένουμε.)
Παραμένουμε σε συνεχή επιφυλακή λοιπόν, παίρνοντας κουράγιο από το αποτέλεσμα που βλέπουμε έστω και στο ‘παρά πέντε’, όταν φέρνουμε τις εξελίξεις στο φως. Δεν παύει να με εκπλήσσει θετικά το πώς το ενδιαφέρον του κόσμου μπορεί και αλλάζει τα δεδομένα.
Θα χαρώ πολύ να ακούσω τις σκέψεις σας για το θέμα στο theo.nantsou@wwf.gr!
Με εκτίμηση,
Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής, WWF Ελλάς