O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Καταγγελία: Πώς ένα γραφικό κολπάκι στην Ελούντα έγινε... πλαζ!

Μία απίστευτη καταπάτηση αιγιαλού καταγγέλθηκε στο cretapost καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες ένας επιχειρηματίας κάλυψε την θάλασσα κατά… 19 μέτρα αλλάζοντας εντελώς την γραμμή του αιγιαλού στην Ελούντα!
Ο λόγος για την παραλία που βρίσκεται στο Πανωστράτι της Ελούντας στο Λασίθι, όπου ένα γραφικό και όμορφο κολπάκι μέσα σε μόλις ένα χρόνο φαίνεται ότι μεγάλωσε κι έγινε… πλαζ!

Η εικόνα το 2015
Η συγκεκριμένη παραλία το καλοκαίρι του 2015 είχε την μορφή ενός μικρού κολπίσκου με βότσαλο, ψάθινες ομπρέλες και καρέκλες παραλίας.
 
Υπήρχε ένας μόλος ο οποίος χώριζε το κολπάκι με τη διπλανή παραλία, και στο τέλος του ήταν τοποθετημένη μία κατασκευή για να «δένουν» τα σκάφη που χρησιμοποιούνταν για τα θαλάσσια σπορ.

Η εικόνα το 2016
Αυτή τη στιγμή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην. Ο κόλπος έγινε πλαζ, ενώ το βότσαλο αντικαταστάθηκε με άμμο. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν ριχτεί τόνοι άμμου καθώς έχει καλυφθεί η θάλασσα κατά 19 μέτρα πλάτους!
Πλέον, υπάρχει μία τεράστια αμμουδιά ενώ τα όρια του αιγιαλού αρχίζουν από την κατασκευή για τα θαλάσσια σπορ, εκεί που παλαιότερα τελείωνε ο μόλος.
Την ίδια ώρα, ο μόλος έγινε πετρόχτιστος και υπάρχουν διάσπαρτα πήλινα δοχεία με λουλούδια.
Πάντως, δεν έμεινε «παραπονεμένος» ούτε ο δίπλα κολπίσκος από την ανθρώπινη επέμβαση. Εκεί που παλαιότερα υπήρχαν θέσεις για να «δένουν» οι βαρκούλες, τώρα έχει τοποθετηθεί βότσαλο μετατρέποντάς την σε παραλία.

Η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο
Η αυθαιρεσία στην συγκεκριμένη παραλία παίρνει και εντελώς διαφορετική διάσταση εξαιτίας του ότι ο επιχειρηματίας είχε προσπαθήσει κατά το παρελθόν να πάρει άδεια από το δημοτικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου προκειμένου να κάνει εργασίες στην περιοχή, ωστόσο η απόφαση του συμβουλίου ήταν αρνητική.
Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: «δεν εγκρίνει την αίτηση του ….. για τον εμπλουτισμό με άμμο της παραλίας Πανωστράτι Ελούντας».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η νομοθεσία ως προς τα όρια του αιγιαλού και τις αυθαιρεσίες είναι ξεκάθαρη. Όπως αναφέρεται στο νόμο: «Σε κάθε περίπτωση παραχώρησης απλής χρήσης του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού- παραλίας εφαρμόζονται οι ελάχιστες δυνατές διαμορφώσεις, ώστε να διατηρείται η μορφολογία των ακτών και η ακεραιότητα της ακτογραμμής. Δεν επιτρέπονται επιχωματώσεις ή άλλες διαμορφώσεις με τη χρήση μηχανημάτων πέραν του κοσκινίσματος με στόχο τον καθαρισμό της άμμου».
Δυστυχώς, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, όχι μόνο έγιναν οι επιχωματώσεις αλλά άλλαξε εντελώς και η γραμμή του αιγιαλού... Κι όλα αυτά χωρίς ακόμα να υπάρχει κάποιος έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς.

Πηγή: tvxs.gr (Αναδημοσίευση από cretapost.gr)