O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε Βουρκάρι και Κουμουνδούρου!

Πηγή: Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, διοργανώνει μια σειρά προαιρετικών εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών δράσεων για μαθητικές ομάδες Δ-Ε-ΣΤ τάξεων και τους εκπαιδευτικούς τους με στόχο την ανάδειξη της αξίας καθώς και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών για την προστασία δύο αξιόλογων υδροβιότοπων της Δυτικής Αττικής: του Βουρκαρίου Μεγάρων και της Λίμνης Κουμουνδούρου - Ρειτών στον Ασπρόπυργο.
Οι δράσεις θα γίνουν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και εθελοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην αντίστοιχη περιοχή. Θα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικό μονοπάτι, ορνιθοπαρατήρηση, έρευνα του οικοσυστήματος και των πιέσεων που αυτό δέχεται, γνωριμία με τη χλωρίδα, πειράματα για την ποιότητα υδάτων, σύνδεση με την τοπική ιστορία, κατασκευές και παρεμβάσεις. 
Οι εκπαιδευτικοί θα παραλάβουν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη και θα ασκηθούν βιωματικά σε μεθοδολογικά εργαλεία για την προσέγγιση ενός υγροτοπικού οικοσυστήματος.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 από τις 9:00 έως τις 12:30 στη Λίμνη Κουμουνδούρου - Ρειτών διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για 100 μαθητές σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Σύλλογο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, την Εθελοντική Ομάδα ΘΡΙΑ Ασπροπύργου και την υποστήριξη του Δήμου Ασπροπύργου.
Β. Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 από τις 9:00 έως τις 12:30 στο Βουρκάρι Μεγάρων διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για 100 μαθητές σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Συντονιστικό Φορέα Συλλόγων Προστασίας Βουρκαρίου και εθελοντές.
Σε όλες τις δράσεις οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε κατάλληλα υποδήματα, αδιάβροχα μπουφάν, γάντια, σκουφάκια, να έχουν μαζί τους κολατσιό και σημειωματάρια με μολύβια. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους μαθητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και να είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των μαθητών. Η μετακίνηση προς και από τον αντίστοιχο υδροβιότοπο θα γίνει με ευθύνη του σχολείου και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα σχολεία, η δράση θα επαναληφθεί.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας το έγγραφο θα ανακοινοποιηθεί με νέες ημερομηνίες.

Αλεξάνδρα Τσίγκου
Υπ/νη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής
Τηλ. 2131600830 Φαξ: 2131600847
κιν. 6937280948
Ιστολόγιο: http://perekp.wordpress.com/