O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΕΡΤ: Παγκόσμια ημέρα υγροβιότοπων – Προεδρικό διάταγμα για το Βουρκάρι


Σαν σήμερα πριν από 46 χρόνια, στις 2 Φεβρουαρίου 1971, υπογράφηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, στις όχθες της Κασπίας, η «Σύμβαση Ραμσάρ» για την προστασία των υγροβιότοπων διεθνούς σημασίας. Εκ μέρους της Ελλάδας την υπογραφή έβαλε ο Βύρων Αντίπας, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης. Η Σύμβαση σήμερα έχει υπογραφεί από 169 χώρες και προστατεύει ήδη 2.253 υγρότοπους σε όλο τον πλανήτη, γνωστούς ως «Υγροτόπους Ραμσάρ». Στην Αττική υπάρχουν περισσότεροι από 10, μεταξύ αυτών το Βουρκάρι στα Μέγαρα που φιλοξενεί 150 σπάνια είδη υδρόβιων πουλιών. 

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιευτεί το προεδρικό διάταγμα, με το οποίο οριοθετείται και χαρακτηρίζεται το Βουρκάρι ως Περιφερειακό Πάρκο.

Πρόκειται για μία νίκη σε έναν πολυετή αγώνα που έδωσαν η τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικές οργανώσεις, προκειμένου να προστατευτεί και να αξιοποιηθεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης ο σημαντικότερος υγρότοπος της δυτικής Αττικής.

Πρόκειται για ένα «διαμάντι βιοποικιλότητας», όπως χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντολόγους ο υγρότοπος Βουρκαρίου, καθώς, μεταξύ άλλων, φιλοξενεί σπάνια αποδημητικά πουλιά, από κοκκινόχηνες μέχρι και φλαμίνγκο, ενώ αποτελεί σημαντικό πυλώνα για τη διατήρηση της ισορροπίας του οικοσυστήματος της περιοχής.

Αποτελείται από δύο τμήματα, το χερσαίο που περικλείεται από τη χερσόνησο της Αγίας Τριάδας και το λόφο του μοναστηριού του Αγ. Αθανασίου προς το Πέραμα και το θαλάσσιο όρμο που ουσιαστικά σχηματίζει μια αβαθή λιμνοθάλασσα. 

Οι κυριότερες απειλές για τον υγρότοπο και το οικοσύστημά του προέρχονται από αποθήκες καυσίμων, διαρροές λυμάτων του γειτονικού αεροδρομίου, αλλά και από καλλιέργειες και άναρχα δομημένες οικίες και αποθήκες, οι οποίες πιθανά ρυπαίνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος με τη σειρά του τροφοδοτεί τον παράκτιο υγρότοπο με νερό.

Μέχρι πρότινος ο υγρότοπος είχε χαρακτηριστεί επίσης ως βιομηχανική ζώνη και δόθηκε πολυετής αγώνας για τον αποχαρακτηρισμό της, όπως εξηγεί ο Τάσος Δέσκος, εκπρόσωπος του συντονιστικού φορέα των συλλογών για την προστασία του υγροτόπου Βουρκαρίου.

Η ισχύς του διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ενώ η δημοσίευση και εκτέλεσή του έχει ανατεθεί στο ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι το Βουρκάρι είναι ένας από τους 50 υγροτόπους που εντάχθηκε σε πρόγραμμα απαιτούμενων μέτρων προστασίας, διαχείρισης και αποκατάστασης. Οι αντίστοιχες δράσεις ύψους 400.000 ευρώ συγχρηματοδοτήθηκαν από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου (ΕΟΧ) 2009-2014 σε ποσοστό 85%.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Νεφέλη Τζανετάκου,ΑΜΠΕ
Παγκόσμια ημέρα υγροβιότοπων – Προεδρικό διάταγμα για το Βουρκάρι

Χρόνια Πολλά στο Βουρκάρι μας! - 2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων!