O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Πρωτοβουλία για την ανάδειξη του υγροτόπου Βουρκαρίου Μεγάρων από την Περιφέρεια Αττικής


Μία ξεχωριστή επίσκεψη διοργάνωσε χθες η Περιφέρειας Αττικής, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, στον υγρότοπο Βουρκαρίου, τον μεγαλύτερο σε έκταση υγρότοπο της Δυτικής Αττικής. 

Συγκεκριμένα, ο ιδιαίτερος πλούτος της περιοχής καθώς και οι δράσεις και οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προστασία και ανάδειξη του Βουρκαρίου, παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ από στελέχη της Περιφέρειας, ειδικούς επιστήμονες από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Βιοοικονομικών Ερευνών (ΝΙΒΙΟ), στελέχη της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα, τον Δήμαρχο Μεγαρέων και εκπροσώπους του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Υγροτόπου «Βουρκάρι» Μεγάρων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. 

Επισημαίνεται ότι προτεραιότητα για την προστασία της περιοχής, αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπογραφής και δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος.

Παράλληλα σήμερα, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε περιπατητική ημερίδα στο Ρέμα Πικροδάφνης. Πρόκειται για βιωματικό εργαστήριο που εντάσσεται στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ανταλλαγής γνώσης μεταξύ των επιστημονικών ιδρυμάτων και του αρμόδιου προσωπικού των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Διεξήχθη δε από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων από το ΕΛΚΕΘΕ, η οποία χωρίστηκε σε 4 ομάδες εργασίες. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου έγιναν επιτόπιες μετρήσεις φυσικοχημικών παραμέτρων, βάθους και ταχύτητας ροής εντός του ποταμού, ενώ πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μακροασπονδύλων και επιτόπια ανάλυση των σχετικών δειγμάτων.

Η Περιφέρειας Αττικής προάγει την προστασία και την ανάδειξη των 50 υγροτόπων της που αποτελούν νησίδες βιοποικιλότητας, πολύτιμες περιοχές για τη φύση και τον άνθρωπο. Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων της Αττικής» με τη χρηματοδότηση του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων -Υγροτόπων, βελτιώνει την επιστημονική γνώση για την οριοθέτησή τους και συντάσσει μέτρα προστασίας και αποκατάστασης για επιλεγμένους υγροτόπους της (έλος Βουρκαρίου, λίμνη Κουμουνδούρου, ρέμα Πικροδάφνης, έλος Σχινιά).

Τέλος, σημειώνεται ότι τα προτεινόμενα μέτρα για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του Βουρκαρίου, θα παρουσιασθούν σε ειδική ημερίδα που θα διεξαχθεί στις 23 Φεβρουαρίου στον Δήμο Μεγαρέων.

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr

Δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε Βουρκάρι και Κουμουνδούρου!

Πηγή: Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ Δυτικής Αττικής

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, διοργανώνει μια σειρά προαιρετικών εκπαιδευτικών - επιμορφωτικών δράσεων για μαθητικές ομάδες Δ-Ε-ΣΤ τάξεων και τους εκπαιδευτικούς τους με στόχο την ανάδειξη της αξίας καθώς και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών για την προστασία δύο αξιόλογων υδροβιότοπων της Δυτικής Αττικής: του Βουρκαρίου Μεγάρων και της Λίμνης Κουμουνδούρου - Ρειτών στον Ασπρόπυργο.
Οι δράσεις θα γίνουν σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και επιστημονικούς φορείς καθώς και εθελοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην αντίστοιχη περιοχή. Θα περιλαμβάνουν περιβαλλοντικό μονοπάτι, ορνιθοπαρατήρηση, έρευνα του οικοσυστήματος και των πιέσεων που αυτό δέχεται, γνωριμία με τη χλωρίδα, πειράματα για την ποιότητα υδάτων, σύνδεση με την τοπική ιστορία, κατασκευές και παρεμβάσεις. 
Οι εκπαιδευτικοί θα παραλάβουν κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που μπορούν να αξιοποιήσουν στην τάξη και θα ασκηθούν βιωματικά σε μεθοδολογικά εργαλεία για την προσέγγιση ενός υγροτοπικού οικοσυστήματος.
Πιο συγκεκριμένα:
Α. Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 από τις 9:00 έως τις 12:30 στη Λίμνη Κουμουνδούρου - Ρειτών διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για 100 μαθητές σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Ελευσίνας, το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Σύλλογο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου, την Εθελοντική Ομάδα ΘΡΙΑ Ασπροπύργου και την υποστήριξη του Δήμου Ασπροπύργου.
Β. Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 από τις 9:00 έως τις 12:30 στο Βουρκάρι Μεγάρων διοργανώνει εκπαιδευτική δράση για 100 μαθητές σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τον Συντονιστικό Φορέα Συλλόγων Προστασίας Βουρκαρίου και εθελοντές.
Σε όλες τις δράσεις οι μαθητές θα πρέπει να φοράνε κατάλληλα υποδήματα, αδιάβροχα μπουφάν, γάντια, σκουφάκια, να έχουν μαζί τους κολατσιό και σημειωματάρια με μολύβια. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να συνοδεύουν τους μαθητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια των δραστηριοτήτων και να είναι υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά των μαθητών. Η μετακίνηση προς και από τον αντίστοιχο υδροβιότοπο θα γίνει με ευθύνη του σχολείου και τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων.
Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τα σχολεία, η δράση θα επαναληφθεί.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας το έγγραφο θα ανακοινοποιηθεί με νέες ημερομηνίες.

Αλεξάνδρα Τσίγκου
Υπ/νη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Δυτικής Αττικής
Τηλ. 2131600830 Φαξ: 2131600847
κιν. 6937280948
Ιστολόγιο: http://perekp.wordpress.com/

Εφημερίδα "ΑΥΓΗ": Προεδρικό Διάταγμα σωτηρίας για το Βουρκάρι



Εφημερίδα"ΑΥΓΗ" - Πέμπτη 2/2/2016