O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΜΠΕ ΓΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΑ ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΓΑΡΩΝ!


Στη συζήτηση για τη Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) με τίτλο: «Ερευνητικές γεωτρήσεις για τον εντοπισμό κοιτασμάτων βωξίτη (εν. στα Γεράνεια σε έκταση 50.000 στρεμμάτων)» που συζητήθηκε χθες τα μεσάνυχτα ως 30ο θέμα συζήτησης (παρουσία και εκπροσώπου του Συντονιστικού Φορέα μας), και η οποία κατέληξε σε ομόφωνη απορριπτική απόφαση της σχετικής ΜΠΕ, ξεχώρισε η τοποθέτηση του συμπολίτη μας κου Γιώργη Παπαγιάννη την οποία απομαγνητοφωνήσαμε (από το σχετικό video που ανέρτησε στη σελίδα του στο facebook το megaratv) και παρουσιάζουμε αυτούσια, καθώς καλύπτει σημαντικά και την επιχειρηματολογία, και την θέση αλλά και τις προτάσεις μας.

Η τοποθέτηση του συμπολίτη μας:

«Λέγομαι Γιώργης Παπαγιάννης. Εδώ και 20 χρόνια έχω παρακολουθήσει σχεδόν όλα τα κινήματα που αφορούν μεταλλευτικές δραστηριότητες και αντίστοιχα μεγάλα έργα. 
Τα περισσότερα από αυτά μπαίνουν στον αναπτυξιακό νόμο. Το πιο ακραίο πράγμα που συμβαίνei τότε είναι η απαλλοτρίωση υπέρ ιδιώτη. Που σημαίνει ότι το κράτος, εάν ο Γιώργης ο Παπαγιάννης δεν θέλει να δώσει το χωράφι του, του το απαλλοτριώνει και το δίνει στην επιχείρηση.

Αυτό γιατί το λέω; Δεν το λέω για να φέρω μια απαισιοδοξία και να πω ότι τελείωσαν όλα, κάντε το σταυρό σας, ότι είναι να γίνει θα γίνει...
Λέω ακριβώς το αντίθετο! Υπάρχει τα τελευταία χρόνια ένα μοναδικό παράδειγμα αγώνα ο οποίος ήταν νικηφόρος. 

Ενώ, επάνω στο Στρατώνι (εν. Χαλκιδική) για παράδειγμα, προσπαθούν να τους διώξουν, αλλά επειδή άφησαν στην αρχή την εταιρεία, και ήταν συμβιβαστικοί, και πήγαν με την νομική οδό και τους πιάσανε κορόιδο, 20 χρόνια δεν μπορούν... Τους έχουν ρημάξει τον τόπο, έχουν καταστρέψει ανθρώπους, έχουν καταστρέψει περιουσίες, έχουν καταστρέψει επαγγέλματα... Η Ιτέα, που ήταν παράδεισος επί της γης, αυτή τη στιγμή είναι μια ρημαγμένη περιοχή που όλοι οι τουριστικοί οδηγοί της Ευρώπης λένε μην πάτε… Στο Στρατώνι είχανε νερό που υδροδοτούσαν όλη την περιοχή και αυτή τη στιγμή φέρνουν νερό με υδροφόρες… 

Υπάρχει όμως, μία και μοναδική περίπτωση αγώνα που ήταν νικηφόρος. Και ποιος ήταν αυτός; Ο αγώνας της Κερατέας. Στην Κερατέα λοιπόν ήθελαν να κάνουν ένα ΧΥΤΑ. Εκεί πέρα οι άνθρωποι πήγαν και κάνανε και τα νομικά τους επιχειρήματα και όλα αυτά. Ταυτόχρονα όμως, επειδή αυτός που είναι προετοιμασμένος και από πριν έχει εκπονήσει σχέδιο τι θα κάνει και δεν έχει αυταπάτες νικάει τον πόλεμο, τι κάνανε; Με μπροστάρη τον Δήμαρχο, και αφού συνεννοηθήκαν με όλες τις γύρω γύρω περιοχές οι οποίες είχαν αντίστοιχο πρόβλημα -κι αυτό είναι και μια κουβέντα που έχουμε να κάνουμε κι εμείς με την Περαχώρα, το Λουτράκι κ.α., που όλοι αυτοί θα καταστραφούν όσο θα καταστραφούμε κι εμείς- τι κάνανε; Κλείσανε το δρόμο. Βάλανε JCB, ξηλώσαν 700 μέτρα δρόμο, στήσανε από κάτω δυό βουνά μπάζα, και εκεί που πήγαν τα μηχανήματα της εταιρείας για να φτάσουν να πάνε προς το έργο, είχανε κλείσει το δρόμο, είχαν χτυπήσει καμπάνες στο χωριό, είχαν μαζευτεί όλοι οι άνθρωποι στο δρόμο και τους είπαν "με το που θα περάσετε θα σας κάψουμε ζωντανούς". Και έτσι κι έγινε. Ο παππάς ευλογούσε τις μολότοφ. Αυτό το πράγμα γινότανε. 

Λοιπόν, για τέτοια πράγματα πρέπει να είμαστε έτοιμοι... Κι όποιος πιστεύει ότι δεν θα φτάσει αυτό το πράγμα εκεί πέρα, έχει αυταπάτες... Για να τα λέμε ξεκάθαρα τα πράγματα. Γι’ αυτό τι λέω; Το τι θα ψηφιστεί εδώ πέρα είναι αστείο. Προφανώς και πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα και να είναι μια αρνητική ψήφος, και βροντερή, και πρέπει να πάμε και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αλλά μην έχουμε αυταπάτες! Μη νομίζουμε ότι θα λυθούν τα πάντα εκεί. 

Εδώ πέρα εγώ είδα καλαμπούρι... Ανθρώπους και δημοτικούς συμβούλους που απέξω (εν. από την αίθουσα του Δ.Σ.) μιλάγαν και δεν ξέραν τι είναι αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλάμε... Τρελάθηκα! 

Είδα πρόσφατα ένα χαρτί της ΔΕΥΑΜ, και από πίσω, μέσα στο λογαριασμό, έλεγε μην πετάτε λήμματα στους δρόμους. Αντίστοιχο χαρτί πρέπει να βγει σε όλους τους πολίτες που να λέει ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα! Να γίνουν εκδηλώσεις έξω! Να έρθουν άνθρωποι από όλες αυτές τις περιοχές που έχουν ρημάξει, και να εξηγήσουν στον κόσμο τι συμβαίνει!
Να μιλήσουμε με όλους τους γύρω γύρω δήμους και να είμαστε έτοιμοι. Και να είναι σαφές το μήνυμα ότι τη στιγμή που θα έρθει το πρώτο γεωτρύπανο θα φύγει καμένο. Γιατί δεν γίνεται αλλιώς! Σας λέω ο μοναδικός αγώνας 20 χρόνια που είναι νικηφόρος, έγινε με αυτόν τον τρόπο...

Και πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι εδώ πέρα γινόταν καλαμπούρι τη στιγμή που μιλούσαν δημοτικοί σύμβουλοι και έλεγε ο ένας για τα πολιτικά του άλλου (εν. τα ευτράπελα που διαδραματίστηκαν ως συνήθως στο ΔΣ με προσωπικές επιθέσεις και αντιδικίες μεταξύ δημοτικών συμβούλων). 
Εδώ χρειάζεται ενότητα, δε χρειάζεται διαφωνία! Δεν μπορεί ο δεξιός να βρίζει τον αριστερό γι’ αυτό που κάνει η κυβέρνηση τώρα! Να πω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πουλήσει στον ΑΚΤΩΡ (την προηγούμενη εταιρεία που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική) το μεταλλείο, για 1 ευρώ! Δεν είναι τσάμπα, είναι 1 ευρώ συμβολικό τίμημα! Και κατέστρεψε μία χερσόνησο ολόκληρη για 1 ευρώ!

Γιατί; Από τότε που ξεκίνησε η κρίση έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές μεταλλεύματος. Ξέρετε πως όμως; Σε υλικό ανεπεξέργαστο. Γιατί το κέρδος το μεγάλο είναι με την επεξεργασία του υλικού (αυτό που γινόταν στη ΛΑΡΚΟ). Τώρα λοιπόν φεύγει στο εξωτερικό, επεξεργάζεται στο εξωτερικό, οι εταιρίες βγάζουν τα μεγάλα κέρδη στο εξωτερικό και εδώ πέρα δεν μένει ψίχουλο!
Ο ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΣ προχθές δήλωσε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα. Που σημαίνει τι; Θα κάνει μόνο μεταλλεία. Και το να πιστεύουν κάποιοι εδώ πέρα ότι μπορούν να πάρουν ανταποδοτικά οφέλη είναι βλακεία! 

Τι ανταποδοτικά οφέλη; Οι άνθρωποι εκεί πέρα θέλουν να πάνε στα χωράφια τους και έχουνε βάλει μπράβους μπροστά και τους πυροβολούν, και η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Πάει Προϊστάμενος της Πολεοδομίας να κάνει έλεγχο και τον απολύουν! 

Και το άκουσα αυτό για αντισταθμιστικά να λέγεται απέξω! Δεν θέλω να πω ονόματα... Είπα προηγουμένως ότι η ουσία είναι η ενότητα και όχι ο ανταγωνισμός ποιος είπε τι, γι’ αυτό εγώ δεν θα πω από ποιον τα άκουσα αυτά τα πράγματα, γιατί τον θέλω δίπλα μου! Πιστεύω ότι έχει ήδη μετανιώσει από αυτά που άκουσε! 

Πιστεύω ότι αυτό το βράδυ, σήμερα όχι αύριο, γιατί ο χρόνος τρέχει, πρέπει να ξεκινήσει να εκπονείται σχέδιο τι θα γίνει την επόμενη ημέρα μετά το σχετικό Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Κάπου κοίταζα στην αίτησή τους ότι κάνουν γεωτρήσεις για να δουν αν υπάρχει κοίτασμα. Κοίτασμα υπάρχει! Και εμμέσως η αίτηση το αναγνωρίζει! Δεν λέει για έρευνα ύπαρξης, λέει για εντοπισμό! Σημαίνει ότι το κοίτασμα υπάρχει. Άλλωστε αυτό είναι γνωστό. Το ΙΓΜΕ (εν. Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) εδώ και 30, 40, 50 χρόνια έχει χαρτογραφήσει γεωλογικά όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή το ΙΓΜΕ έχει διαλυθεί και έχει αντικατασταθεί από το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Εταιρειών, οι οποίες νομοθετούν! Κάνουν εισηγήσεις και το κράτος ακούει, χοροπηδάει...

Να τα κάνουμε λοιπόν όλα με τα δικαστήρια και την Περιφέρεια, για να είμαστε εντάξει και να πούμε ότι τα δοκιμάσαμε όλα, ναι, αλλά όποιος πιστεύει ότι από εκεί θα βρει άκρη είναι κορόιδο!»