O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το Βουρκάρι Μεγάρων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Παπαγιαννάκη


Νέα σημαντική παρέμβαση στον αγώνα που πλέον έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις για την σωτηρία και την αναβάθμιση του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου έγινε αυτή τη φορά από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλη Παπαγιαννάκη με πρόσφατη ερώτησή του στη Βουλή.
Ο κ. Παπαγιαννάκης αναφέρεται και επικαλείται την τελευταία γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη που όπως είναι γνωστό καλεί τόσο την τοπική Διοίκηση (Νομαρχία και Δήμο) όσο και την Κυβέρνηση να πάρουν άμεσα μέτρα προστασίας του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου. Συγκεκριμένα ζητάει να σταματήσουν άμεσα οι αδειοδοτήσεις για βιομηχανικές-βιοτεχνικές δραστηριότητες για τί θεωρεί ότι η περιοχή δεν είναι πλέον βιομηχανική ζώνη.
Ο βουλευτής καταλήγει ερωτώντας τον υπουργό :"...Πώς σχολιάζει τα ως άνω και πότε σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να προστατευθεί ο υγροβιότοπος “Βουρκάρι”, όπως επιτάσσει και το πόρισμα του “ΣτΠ”;...".

Η ερώτηση του κ.Παπαγιαννάκη:
Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΕΡΩΤΗΣΗ
09-09-2008
Προς τον κ. Υπουργό: ΠΕΧΩΔΕ

Θέμα: Επείγουσα η προστασία του υγροβιότοπου “Βουρκάρι”

Ο όρμος “Βουρκάρι” βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή των Μεγάρων μεταξύ Ν.Περάμου και Πάχης. Είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας υγροβιότοπος όπως έχει καταδειχθεί από μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της διεκδίκησης και προώθησης του αιτήματος για άμεση αναγνώριση του Βουρκαρίου ως προστατευόμενου υγροβιοτόπου και τον αποχαρακτηρισμό της γύρω περιοχής από βιομηχανική ζώνη ζητήθηκε γνώμη από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) για να ληφθούν νομοθετικά μέτρα ειδικής προστασίας.
Η ανεξάρτητη αρχή “ΣτΠ” με νέο του πόρισμα παρεμβαίνει στην περιοχή και απαιτεί από την δημόσια διοίκηση τοπική και κεντρική την άμεση λήψη μέτρων για τον υγροβιότοπο “Βουρκάρι”. Όπως αναφέρει η περιοχή του Βουρκαρίου που αποτελεί “…τον μεγαλύτερο σε έκταση υγροβιότοπο της Δυτικής Αττικής…δεν εντάσσεται σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας…και επί σειρά ετών έχει υπάρξει σωρεία παρεμβάσεων στην περιοχή…”.
Στα συμπεράσματά του ο “ΣτΠ” καταλήγει:
- Το “Βουρκάρι”, συγκεντρώνει κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο όλα τα χαρακτηριστικά ενός υγροτοπικού οικοσυστήματος, όπως άλλωστε γίνεται αποδεκτό από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
- Το γεγονός της μη ένταξης μιας περιοχής σε δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας δεν αναιρεί την υποχρέωση κρατικής προστασίας της, όταν αυτή συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά όπως το “Βουρκάρι”. Αυτά προκύπτουν από το άρθρο 24 του Συντάγματος, το άρθρο 4.1 του Ν.Δ.191/1974 και από την νομολογία ΣτΕ 2135/03 του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Η συγκεκριμένη περιοχή είχε χαρακτηριστεί ως ζώνη προς εγκατάσταση Βιομηχανικών Μονάδων μέσης Όχλησης (ζώνη ΕΜ του Π.Δ.84/1984) που καταργήθηκε από το άρθρο 16 του Ν.2965/2001. Μετά τον 2965 ψηφίστηκε ο Ν.3325/2005 ο οποίος στο άρθρο 39 ορίζει ότι “από την έναρξη του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις του Ν.2965/2001 χωρίς να επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις του π.δ.84/84 που καταργήθηκαν με το άρθρο 16 του Ν.2965/2001.
Είναι σαφές λοιπόν ότι το Π.Δ. 84/1984 δεν ισχύει πλέον και η περιοχή του Βουρκαρίου δεν είναι χαρακτηρισμένη ως ζώνη προς εγκατάσταση Βιομηχανικών Μονάδων Μέσης Όχλησης.
Ο “ΣτΠ” καταλήγει ότι “…στο μεσοδιάστημα, όσον αφορά συγκεκριμένα την οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Βουρκαρίου, οι υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την χορήγηση οικοδομικών αδειών (Πολεοδομία Μεγάρων) ή αδειών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων (σχετικές Διευθύνσεις της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής), προτείνουμε να αρνούνται αιτιολογημένα την χορήγησή τους, σύμφωνα με όσα αναλύθηκαν παραπάνω…”

Το πόρισμα αυτό του “ΣτΠ” δημιουργεί νέα δεδομένα και ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση και προστασία της περιοχής. Οι ευθύνες πλέον για τον υγροβιότοπο “Βουρκάρι” είναι μεγάλες και απαιτείται η λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων για να προστατευτεί έγκαιρα και έγκυρα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Πώς σχολιάζει τα ως άνω και πότε σκοπεύει να προχωρήσει στη λήψη κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να προστατευθεί ο υγροβιότοπος “Βουρκάρι”, όπως επιτάσσει και το πόρισμα του “ΣτΠ”;

Ο ερωτών βουλευτής
Μιχάλης Παπαγιαννάκης


http://www.mpapagiannakis.gr/?p=744

Ανάλογη ανάρτηση έγινε και από το "ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ"