O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το Βουρκάρι

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: Για τον Υγρότοπο Βουρκάρι Μεγάρων

Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη και σήμερα η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος «Χαρακτηρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων ως περιοχή προστασίας της φύσης και του τοπίου», το οποίο έχει εγκριθεί από τις 27.07.2011 από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.
Σε παλαιότερη ερώτησή μας (476/27.7.2012), μας είχε διαβιβαστεί έγγραφο (38602/2.8.2012) από τη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ όπου εκκρεμούσε η νομοπαρασκευαστική επεξεργασία του σχετικού σχεδίου ΠΔ, το οποίο ανέφερε ότι «μετά από τη συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΡΣΑ, τη συμπλήρωση του φακέλου (19.3.2012) με τις απόψεις του ΥΠΠΟ, την εξέταση αυτών (9.4.2012) από τον ΟΡΣΑ και την ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Σταύρο Καλαφάτη, το σχέδιο π.δ/τος προωθείται ήδη για υπογραφή και αποστολή στο ΣτΕ».
Από τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει ήδη υποβληθεί προς τον Οργανισμό Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον χαρακτηρισμό του υγροβιότοπου ως «Περιφερειακό Πάρκο». Η μελέτη αυτή που ακόμα δεν έχει επίσημα παραληφθεί από τον ΟΡΣΑ ανατέθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τον ίδιο τον Οργανισμό για να «ισχυροποιηθεί» νομικά το ΠΔ.
Σήμερα, ο Οργανισμός “φιγουράρει” στον κατάλογο των Νομικών Προσώπων που καταργούνται βάσει του, υπό διαβούλευση, ν/σ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων ΠΔ 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις» και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας - Αττικής που θα συσταθεί με ίδιο ν/σ και θα υπαχθεί στη Διεύθυνση Χωροταξίας της Γ.Γ. Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.
Με την κατάργηση του Οργανισμού (στις 28 Φεβρουαρίου 2014), κινδυνεύει, εάν δεν συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ, να μη γίνει τυπικά η παραλαβή της ΕΠΜ για το Βουρκάρι και να μην σταλεί το ΠΔ (του οποίου θεωρείται απαραίτητο συνοδευτικό η μελέτη) στο ΥΠΕΚΑ  για υπογραφή και μετά στο ΣτΕ για να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.
Επειδή ο όρμος "Βουρκάρι" είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση υγροβιότοπος στη Δυτική Αττική και αποτελεί πολύ σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό πτηνών και φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα είδη.

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί έχει σημειωθεί τόση καθυστέρηση στην προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος στο ΣτΕ, εφόσον η Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του ΥΠΕΚΑ είχε επιληφθεί από τον Αύγουστο του 2012 της νομοπαρασκευαστικής επεξεργασίας του;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να επισπευτεί η τυπική έγκριση και αποδοχή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τον χαρακτηρισμό του υγροβιότοπου “Βουρκάρι” ως «Περιφερειακό Πάρκο», ώστε αυτή να αποτελέσει συνοδευτικό του Προεδρικού Διατάγματος;
3. Πότε προβλέπεται να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα;

Οι ερωτώντες βουλευτές,
Ηρώ Διώτη
Νάσος Αθανασίου
Αλέξης Μητρόπουλος
Γιώργος Πάντζας