O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

καθαρές και σταράτες κουβέντες για την χωματερή στα Μέγαρα!



Η χωματερή των Μεγάρων μας χάρισε ως γνωστόν πρόσφατα μια αρνητική δημοσιότητα για την περιοχή μας. Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν. Στον τύπο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εμείς δεν θα παραστήσουμε τους επιθεωρητές. Οι ευθύνες των όποιων στο παρελθόν και το παρόν θα έρθουν στην επιφάνεια. Αυτή είναι δουλειά των δημοτικών παρατάξεων. Θα τα δούμε και θα κρίνουμε. Ατομικά ο καθένας και συλλογικά στις εκλογές. Για το τι όμως, οφείλεται τώρα να γίνει, θα επιμείνουμε να μιλάμε ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες καθαρά και με τη γλώσσα της κοινής λογικής!

Πρώτα απ όλα καθαρές κουβέντες: η ύπαρξη και λειτουργία μιας χωματερής σε μια πόλη της Αττικής του εικοστού πρώτου αιώνα είναι ντροπή! Η ύπαρξη και λειτουργία μιας χωματερής είναι απαράδεκτη πολιτικά, πολιτισμικά και ηθικά! Δεν πρέπει να την υπερασπίζεται κανείς νουνεχής άνθρωπος. Η χωματερή πρέπει να τελειώσει! Τελεία και παύλα!

Τι γίνεται τώρα;

  • Άμεσα πρέπει να παρθούν ΔΡΑΚΟΝΤΙΑ μέτρα ελέγχου των απορριπτόμενων υλικών για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέχρι να δοθεί οριστική λύση. Μέτρα πυρασφάλειας και απορροής των ομβρίων. Σύστημα συλλογής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων και του βιοαερίου.
  • Μεσοπρόθεσμα πρέπει να φτιαχτεί στην ίδια περιοχή Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) με το αντίστοιχο εργοστάσιο. Αυτή θα είναι και η μόνη αποδεκτή μεσοπρόθεσμη λύση.
  • Μακροπρόθεσμα ο δήμος θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης του όγκου των παραγομένων απορριμάτων και αύξησης του όγκου των ανακυκλούμενων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών. Προγράμματα ανάλογα εφαρμόζονται στο εξωτερικό και είναι ευρέως γνωστά στους ειδικούς που ασχολούνται με το θέμα.

Αυτή άλλωστε είναι και η κοινά αποδεκτή κατεύθυνση σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Δεν χρειάζεται εμείς εδώ στα Μέγαρα να ανακαλύψουμε τον τροχό!

Σε αυτά θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι! Και να ανακοινωθούν χρονοδιαγράμματα. Όχι άλλα λόγια . Πράξεις τώρα και επειγόντως!

δημοσιεύματα για την χωματερή Μεγάρων....

διαβάστε το δημοσίευμα της Real News σε μορφή pdf εδώ






Χρ.Σύρκος: το υπουργείο είχε υποσχεθεί προστασία του Βουρκαρίου και ακύρωση της κατασκευής εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής