O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΕΓΑΡΩΝ

Την Παρασκευή 16/4/10 πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων μία πραγματικά πρωτοποριακή εκδήλωση συνάντηση - συζήτηση μεταξύ νέων ανθρώπων για την μάστιγα των ναρκωτικών, στα πλαίσια του 8ημέρου των προγραμματισμένων εκδηλώσεων που είναι αφιερωμένες στον αγώνα κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών υπό τον γενικό τίτλο: "ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ. ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ"

Η εκδήλωση περιλάμβανε τρία μέρη:
Στο πρώτο μέρος έγινε μια λεπτομερής παρουσίαση του προβλήματος από θεραπεύτρια του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), καθώς και μία ενημέρωση για τα "στεγνά" (δηλ. χωρίς τη λήψη υποκαταστάτων και φαρμάκων) προγράμματα του Κέντρου.
Αναφέρθηκε πως οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι αυτές που "νεκρώνουν τα συναισθήματα" των ατόμων.
Επισημάνθηκε πως οι λόγοι που οδηγούν τους νέους -κατά κύριο λόγο- στις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι πολυπαραγοντικοί (οικογένεια, κοινωνικό περιβάλλον και το ίδιο το άτομο ως προσωπικότητα) γι' αυτό και είναι δύσκολο να εντοπισθούν και κατά συνέπεια να αντιμετωπισθούν. Όλοι όμως συγκλίνουν στην έλλειψη επικοινωνίας που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι στην προσπάθεια τους για κοινωνική συμβίωση.
Τονίστηκε επίσης ότι είναι τραγικό λάθος να αντιμετωπίζονται οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών
ως σωματικά άρρωστοι, γιατί απλά δεν είναι. Όπως εξηγήθηκε, οι τοξίνες αποβάλλονται εξολοκλήρου από τον οργανισμό του χρήστη κατά τη διάρκεια ενός συνήθως δεκαήμερου προγράμματος απεξάρτησης (κατά το οποίο βέβαια παρουσιάζονται στερητικά σύνδρομα στους χρήστες, όπως π.χ υψηλός πυρετός κ.α., τα οποία όμως σε καμμία περίπτωση δεν δημιουργούν την παραμικρή ιατρική βλάβη στον οργανισμό). Πρέπει αντιθέτως, να αντιμετωπίζονται ως άτομα που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη (από τους θεραπευτές και την οικογένεια) για να βοηθηθούν να συνειδητοποιήσουν την πολλές φορές πράγματι σκληρή πραγματικότητα, και να οδηγηθούν να πάψουν να φοβούνται να την αντιμετωπίσουν και να την βιώσουν, έτσι ώστε τελικά να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να βρουν τον τρόπο να την διαχειριστούν.
Τονίστηκε επίσης ότι τα ναρκωτικά δεν κάνουν διακρίσεις και δεν αφορούν σε καμμία περίπτωση μόνο διαλυμένες οικογένειες ή "κακά" παιδιά. Τουναντίον πλήττουν εντονότερα τα "καλά" και ευαίσθητα παιδιά.

Το ΚΕΘΕΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και όλες οι υπηρεσίες στους χρήστες ουσιών και στις οικογένειές τους παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής: στο δρόμο, στα σωφρονιστικά καταστήματα, σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Οι υπάλληλοι του Κέντρου είναι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, ψυχοθεραπευτές κλπ, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 50% των εργαζομένων είναι απεξαρτοποιημένοι πρώην χρήστες που παρακολούθησαν επιτυχώς τα προγράμματα απεξάρτησης του Κέντρου και με την εργασία τους παρέχουν πλέον πολύτιμες υπηρεσίες κυρίως στο βιωματικό κομμάτι των θεραπευτικών προγραμμάτων.

Στο δεύτερο μέρος ακολούθησε μία εκτενής συζήτηση μεταξύ των νέων, ενώ παράλληλα υποβλήθηκαν αρκετά ερωτήματα προς την θεραπεύτρια του Κέντρου, η οποία πρόθυμα και με τρόπο απλό και κατανοητό παρέθεσε τις κατάλληλες διευκρινίσεις και εξηγήσεις.

Στο τελευταίο μέρος ακολούθησε ένα πανέμορφο μουσικό πρόγραμμα από το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής της Κατερίνας Μακρή.

Το ζωηρό χειροκρότημα στο τέλος της εκδήλωσης υποδήλωσε την επιτυχία του πρωτοποριακού εγχειρήματος, ενώ οι εκπρόσωποι του Δήμου (κ.Παπαγιάννης Κ. και Μαργέτης Π.) έδωσαν την υπόσχεση να συναντηθούν και πάλι στα Μέγαρα με τους υπευθύνους του ΚΕΘΕΑ για να βοηθήσουν αυτή την φορά τους ανθρώπους που βρίσκονται ανάμεσά μας στην Μεγαρική κοινωνία και έχουν ανάγκη την υποστήριξη και βοήθειά μας.

Θερμά συγχαρητήρια στην ομιλήτρια του ΚΕΘΕΑ, στους διοργανωτές και στους μουσικούς.





Δήμαρχοι: μικρός ο μισθός των 6.000!

Θέμα μισθού θέτει μερίδα δημάρχων, παρότι στην εποχή του «Καλλικράτη» η αντιμισθία των αιρετών αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της αυτοδιοίκησης gr το θέμα έθεσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΕΔΚΕ ο δήμαρχος Λάρισας και β΄ αντιπρόεδρος της Ένωσης Κων/νος Τζανακούλης, με τον οποίο συμφώνησαν και άλλα μέλη του δ.σ. μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

Περισσότερα στο:
http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=6350

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2010 / 01-31 ΜΑΪΟΥ 2010

Κάλεσμα_Καθαρίστε_τη_Μεσόγειο_2010