O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ!


Στην Ελλάδα παράγονται 17 εκατομμύρια τόνοι οργανικά απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες. Δυστυχώς αυτά τα απόβλητα καταλήγουν είτε σε χωματερές είτε ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Εδώ στα Μέγαρα το πρόβλημα είναι μεγάλο από τις διάσπαρτες πτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή.

Τι θα μπορούσε να προσφέρει η επεξεργασία τους των οργανικών αυτών αποβλήτων; Η αναερόβια επεξεργασία τους θα μπορούσε να παράγει βιοαέριο , συνεπώς:
  • ηλεκτρική και θερμική ενέργεια
  • καύσιμα μεταφορών
ταυτόχρονα αυτή η επεξεργασία θα μπορούσε να αποδίδει:
  • λίπασμα
  • νερό
Στην Ελλάδα λειτουργούν μόνο τρεις ανάλογες μονάδες παραγωγής βιοαερίου (στα Άνω Λιόσια, τους Ταγαράδες και την Ψυτάλλεια). Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης να αναφέρουμε ότι στην Ευρώπη λειτουργούν 5000 τέτοιες μονάδες.
Στην φωτογραφία η μονάδα βιοαερίου στα Άνω Λιόσια:


Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον σταθμό τροφοδοτεί τον υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο. Η εκτιμώμενη παραγωγή ενέργειας του σταθμού υπολογίζεται στις 130 GWhe ετησίως. Η λειτουργία του σταθμού είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και ελέγχεται από 6 χειριστές (http://www.biofuels.gr/biogas_liosia.htm)

Το κόστος κατασκευής μιας μονάδας είναι περίπου 5000ευρώ/kW, ενώ το παραγόμενο ρεύμα μπορεί να πωλείται 220ευρώ/ΜWh (αντί 73 ευρώ στο παρελθόν). Η επένδυση μπορεί να επιδοτηθεί και υπολογίζεται οτι η απόσβεση γίνεται σε τρία έως πέντε χρόνια! Στα Μέγαρα λοιπόν θα μπορούσε να υπάρξει μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Με πρωτοβουλία του δήμου και σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ανάλογη κίνηση. Να πούμε ότι στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχουν υποβληθεί δέκα (!) αιτήσεις απ όλη την Ελλάδα, για κατασκευή μονάδων βιοαερίου συνολικής ισχύος 48MW. Φυσικά τα Μέγαρα πουθενά! Για μια ακόμα φορά πίσω!

Λύσεις ακόμα και για τα δύσκολα προβλήματα των Μεγάρων υπάρχουν! Σε οικολογική κατεύθυνση και οικονομικά βιώσιμες Αρκεί να υπάρξει έμπνευση, θέληση, ενεργητικότητα

Μήπως ήρθε η ώρα, το δημοτικό συμβούλιο να ασχοληθεί συνολικά με το θέμα των περιβαλλοντικών προβλημάτων της Μεγαρίδας;



για το θέμα αρθρογράφησε και ο κ.Μάκης Πάνος στον Μεγαρικό Τύπο:

μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε;

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι αντιδράσεις πληθαίνουν! Μήπως ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε και μεις; Η εταιρεία ετοιμάζει να κατεβάσει τις μπάρες! ... και το βέβαιο είναι οτι όσο συνεχίζουμε να καθόμαστε στον καναπέ και να περιμένουμε κάποιους άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα, θα βρεθούμε να πληρώνουμε για την μετακίνηση μας από τα Μέγαρα στα ...Μέγαρα! Θα το ανεχθούμε;