O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου στον ιστότοπο του Δήμου Μεγαρέων


http://www.megara.gr/Inner.aspx?LangID=1&FolderID=4e2d1001-cc2e-4e7e-9115-1824f84b6a8f


ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝ

Στα νοτιοανατολικά της πόλης ξεχωρίζει από περιβαλλοντική άποψη ένας από τους σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής, γνωστός ως ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝ.


Βρίσκεται στην παράκτια ζώνη της πόλης, ανάμεσα στην Πάχη και τη Σαλαμίνα. Ο όρμος του Βουρκαρίου αποτελεί ουσιαστικά μια αβαθή λιμνοθάλασσα με περιορισμένη επικοινωνία με τον Σαρωνικό κόλπο. Σύμφωνα με καταγραφές της Ορνιθολογικής Εταιρείας, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία σχετικά με τα είδη ορνιθοπανίδας που φιλοξενεί, ιδιάιτερα αν λάβουμε υπόψη και τη γεωγραφική του θέση. Εδώ απαντώνται 127 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό τροφοληψίας - ξεκούρασης κατά την μεταναστευτική περίοδο. Η σημασία διατήρησης του υγρότοπου επιβάλλει τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως τέτοιου από την επίσημη πολιτεία, λόγω των πιέσεων που δέχεται από την αστικοποίηση και τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Προς αυτή την κατεύθυνση δραστηριοποιούνται οι κοινωνικοί φορείς, οι εθελοντικές οργανώσεις και ο Δήμος Μεγαρέων. Ο υγρότοπος προσφέρεται ως πόλος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ευρύτερη περιοχή.

Η αναστολή των οικοδομικών αδειών και εργασιών για την περιοχή του Βουρκαρίου, στην "Επικαιρότητα" Δυτικής Αττικής

δελτίο τύπου του κ.Β.Οικονόμου

10990-0206-2010 Χάνει 1 δις η Περιφέρεια Αττικής την ίδια στιγμή που ψηφίζεται ο Καλλικράτης