O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Μέγαρα 2011 - Απίστευτα κι όμως αληθινά...

Το τελευταίο διάστημα -και για μία ακόμη φορά- βλέπουν το φως της δημοσιότητας απίστευτες καταγγελίες και δημοσιεύματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Κάθε φορά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών καταστάσεων που προσβάλλουν την ιστορία αλλά και την νοημοσύνη μας. Το ότι θα φτάναμε όμως σε τόσο ακραία σημεία ανευθυνότητας και ασυνειδησίας, μας ήταν πραγματικά δύσκολο να το φανταστούμε…

Ασυνείδητοι βυτιοφορείς αδειάζουν τα λύματα του βυτίου τους τα οποία προέρχονται από εκκενώσεις βόθρων, σε φρεάτια του δικτύου αποχέτευσης που βρίσκονται σε απόμερες (κατά προτίμηση) γειτονιές στις άκρες της πόλης και κυρίως κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες για να μην γίνονται αντιληπτοί από τους περίοικους!! Το απίστευτο μάλιστα θράσος τους αλλά και η ατιμωρησία, τους οδηγεί να αδειάζουν το «βρώμικο» φορτίο τους ακόμα και μέσα στην πόλη υπό το φως της ημέρας!!
Και να τι σκαρφίστηκαν αυτή τη φορά για να μην γίνονται αντιληπτοί: Μπροστά από κάθε σπίτι και επί του πεζοδρομίου υπάρχει ένα στρογγυλό φρεάτιο (διαμέτρου 20 εκατοστών περίπου), το οποίο χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο για έλεγχο ή για απόφραξη (αν χρειαστεί) της οικιακής σύνδεσης. Έχοντας λοιπόν βρει κάποιον γνωστό τους που τους "εξυπηρετεί" (και γι' αυτό είναι συνένοχος στις βρωμοδουλειές τους), αράζουν μπροστά στο σπίτι του δήθεν για να αδειάσουν τον βόθρο του κάνοντας στην ουσία ακριβώς το αντίθετο! Αδειάζουν δηλαδή το γεμάτο βυτίο τους στο στόμιο ελέγχου που οδηγεί στο δίκτυο της αποχέτευσης! Έτσι τα λύματα που είχαν αντλήσει προηγουμένως από άλλον βόθρο αντί να τα πάνε στον βιολογικό της Αθήνας (όπως είναι υποχρεωμένοι) τα ρίχνουν παράνομα στο δίκτυο της πόλης μας!! Κι όλα αυτά γίνονται κάτω από την μύτη μας, καθώς οι γείτονες αλλά και οι περαστικοί παραμένουν ανυποψίαστοι γιατί νομίζουν ότι εκείνη την ώρα αδειάζουν κάποιο διπλανό βόθρο!

Και αν αναρωτιέστε για ποιό λόγο μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, η απάντηση είναι απλή: το κέρδος. Όλα αυτά γίνονται προκειμένου να γλυτώσουν λίγο χρόνο μεταφοράς, τα καύσιμα και τα διόδια που θα πλήρωναν αν τα μετέφεραν στους ειδικούς υποδοχείς βοθρολυμάτων στη Μεταμόρφωση Αττικής. Θέτουν δηλαδή σε κίνδυνο τη λειτουργία της πανάκριβης εγκατάστασης του βιολογικού αλλά και τη δημόσια υγεία των συμπολιτών τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πάρτη τους και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα.

Ως γνωστόν, ο βιολογικός των Μεγάρων, επεξεργάζεται μόνο τα οικιακά λύματα από τα νοικοκυριά και απαγορεύεται από την υφιστάμενη αδειοδότησή του να δεχθεί λύματα από βόθρους και από βυτία. Το σκεπτικό και ο λόγος που επιβλήθηκε αυτή η απαγόρευση από τις αρμόδιες αρχές, είναι να προφυλάξει τις εγκαταστάσεις του βιολογικού από τα διάφορα στερεά απόβλητα που μπορεί να έχουν αντλήσει τα βυτία από μη στεγανούς βόθρους (που είναι και οι περισσότεροι) όπως λίπη, πέτρες, λάσπες, ακαθαρσίες κλπ. με κίνδυνο είτε να φράξουν διάφορα σημεία του, είτε να καταστραφούν τα μικροένζυμά του που είναι "υπεύθυνα" για τον καθαρισμό των λυμάτων, είτε ακόμα και να καταστρέψουν ολόκληρα τμήματα αλλά και μηχανήματά του. Και δεν αναφέραμε τον κίνδυνο να πρόκειται για βιομηχανικά λύματα που προέρχονται από τις εκκενώσεις βόθρων βιομηχανικών μονάδων, τα οποία μπορεί εκτός των άλλων να περιέχουν και άκρως βλαβερά και επικίνδυνα χημικά, λιπαντικά, πετρέλαια, απόβλητα σφαγείων κλπ.

Οι βλάβες στους βιολογικούς έχουν δύο όψεις. Η μία είναι η ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, γιατί για κάθε μέρα μη λειτουργίας, θα πέφτουν στη θάλασσα περισσότεροι από 2.000 τόνοι ανεπεξέργαστα λύματα, μετατρέποντας τις θάλασσες και τις παραλίες μας σε ένα απέραντο βόθρο. Η άλλη είναι η τεράστια οικονομική ζημιά. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν μιλάμε για επισκευές σε αυτές τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του βιολογικού, η μικρότερη ξεκινά από δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενώ οι μεγάλες αντιστοιχούν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Χρήματα τα οποία θα καλεστούμε να τα πληρώσουμε εμείς αν γίνει ζημιά.

Όμως για όλα υπάρχει λύση αν υπάρχει διάθεση και βούληση. Ρωτήσαμε λοιπόν και μάθαμε ότι ο βιολογικός των Μεγάρων μπορεί με την προσθήκη κάποιου μηχανήματος να δεχθεί με ασφάλεια και λύματα από βυτία. Αυτή επομένως είναι μία καλή ιδέα που θα πρέπει να την εξετάσει η νέα διοίκηση του Δήμου, καθώς έτσι θα αποτρέπεται η μόλυνση της περιοχής μας αλλά και ο Δήμος θα μπορέσει να αποκτά έσοδα από τα βυτία που θα αδειάζουν στο βιολογικό (αντί για οπουδήποτε).

Ο βιολογικός των Μεγάρων είναι ένα πολύ σπουδαίο έργο που αφορά στην υγεία και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών. Έχουμε λοιπόν χρέος όλοι να τον διαφυλάξουμε ως «κόρη οφθαλμού». Δηλώνουμε λοιπόν κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι δεν θα υπάρξει πλέον καμία περαιτέρω ανοχή για όλους όσους σκοπίμως λειτουργούν παράνομα με γνώμονα το ιδιοτελές μικροσυμφέρον τους (εις βάρος όλων των υπολοίπων και του τόπου γενικότερα), θέτοντας σε καθημερινό κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του.

Υ.Σ.: Είναι επίσης κοινό μυστικό ότι βοθρολύματα αδειάζονται χωρίς καμία ντροπή σε φρεάτια της Εθνικής Οδού, σε ρέματα, απευθείας στη θάλασσα, ακόμη και στον Μεγαρικό κάμπο (όπου βρίσκονται και περιβόλια!!), με την ανοχή δυστυχώς των αρμόδιων αρχών που υποτίθεται ότι έχουν επιφορτιστεί με την προστασία των πολιτών και την τήρηση των νόμων!!
Τέρμα τα ψέματα για όλους! Οι εποχές της αρπαχτής και των λαμόγιων έχουν τελείωσει προ πολλού! Ας το αντιληφθούμε όλοι καλά πλην είναι πολύ αργά!...