O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

1911: Ο Κ. Βάρναλης δάσκαλος της Γ΄ Τάξης Ελληνικών στα Μέγαρα


Ο Κώστας Βάρναλης θυμάται τον καιρό (1911) που δούλευε καθηγητής στα Μέγαρα:

Γραμματική της αττικής διαλέκτου (ευκτική, τα εις -μι ρήματα, κατηγορηματική μετοχή, τα μνήμης και λήθης σημαντικά και όλη η ρέστη κόλαση του αρχαίου τυπικού και συνταχτικού). Και μαζί λατινικά -Sicilia est insula, Graecia habet poetas!!… Όλην αυτήν την πτωμαΐνη την προσφέρναμε πρωί πρωί στα πιο φυσικά, στα πιο ατόφια, στα πιο γνήσια τέκνα της μάνας γης. Ο οδοστρωτήρας της κλασικής παιδείας (που είναι… αριστοκρατική) ήθελε να περάσει πάνου απ’ αυτές τις λαϊκές ψυχές, που ήτανε από σιδερόπετρα. Ενώ τους χρειαζότανε γεωργική και πραχτική μόρφωση. Σήμερα τα Μέγαρα έχουνε και… γυμνάσιο!
Ο Σπυράκης κι εγώ προσπαθούσαμε ν’ ανοίγουμε κανένα παράθυρο σ’ αυτό το ντουβάρι της κλασικής μόρφωσης. Να μπαίνει ήλιος! Εκείνος σα φυσικομαθηματικός και καλός παιδαγωγός έδινε στα μεγαριτάκια μπόλικες και χρήσιμες πραχτικές γνώσεις. Εγώ προσπαθούσα να τους… ξαναθυμίσω τη “νεοελληνική τους πραγματικότητα”, να τους γνωρίσω τα δημοτικά κείμενα και να τους κάνω να μην περιφρονούνε τη γλώσσα τους. Πάντα με προσοχή, γιατί ήξερα πως κείνη την εποχή το μεγαλύτερο εθνικό έγκλημα ήτανε ο… μαλλιαρισμός! Κι εγώ ήμουνα… σεσημασμένος μαλλιαρός!
Κάποια χρονιά που είχα συγκεντρωμένα στην Γ΄ ελληνικού πολλά καλά παιδιά, τους δίδαξα ολάκερο τον “Εθνικό Ύμνο” του Σολωμού, που δεν τον είχε το πρόγραμμα. Βρέθηκε αμέσως ο “επιστήμονας” του χωριού να με καταγγείλει στο υπουργείο ότι υπονομεύω την αθάνατον ημών γλώσσαν άτε διδάσκων εις τους παίδας τον “Εθνικόν Ύμνον!”. Πού να το φανταζότανε ο Σολωμός ότι ο ύμνος του θα μπορούσε να χρησιμέψει για τεκμήριο εθνικής προδοσίας. Και το υπουργείο με κάλεσε “εις απολογίαν!”.

“ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ” Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ

το παραπάνω απόσπασμα 'αλίευσε' και μας έστειλε ο φίλος Κώστας Φωτεινάκης, διαχειριστής των ιστολογίων:

www.xpolis.blogspot.com και www.ieraodo.blogspot.com

ευχαριστούμε πολύ!


Μερόπη Δόλλα: "Προσωπική ευθύνη ή συλλογική αδιαφορία;"

"...Οι περισσότεροι, για να μην πω όλοι, βολευόμαστε και κοιμίζουμε τη συνείδησή μας μεταθέτοντας την προσωπική μας ευθύνη ... αλλού. Πόσο βολικό, πόσο ανώδυνο και συνάμα πόσο ρηχό. Ερμηνεύουμε τις γραφές κατά το δοκούν, αναλύουμε τους νόμους σύμφωνα με τις ανάγκες μας ... και πάει λέγοντας. Όλοι συνυπογράφουμε στο ότι, οι λαοί που προοδεύουν στηρίζονται στην παιδεία τους, όλοι συμφωνούμε πως πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αγάλματα και η κληρονομιά των προγόνων μας, αλλά ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τη ζωή μας.
...γιατί θα πρέπει να περιμένω από το Κράτος ή το Δήμο να πράξει το οτιδήποτε και να αρκούμαι απλώς στην κριτική και να μην αναλάβω την προσωπική ευθύνη να κάνω κάτι εγώ.Φυσικά δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη, υπάρχει όμως συλλογική αδιαφορία..."

Μερόπη Δόλλα


"Ως χαρίεν άνθρωπος, όταν άνθρωπος ή"

Αιχμή, 21/4/2011

Ανακοίνωση της Π.Κ. ΣΥΝ Μεγάρων & Ν.Περάμου


Π.Κ. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ
Στην εποχή του Μνημονίου και της ξένης εισβολής στη Χώρα μας από την Τρόϊκα, η φετινή εργατική Πρωτομαγιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου αποδεικνύεται πια η πλέον επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Οι ανατροπές σε βάρος της εργατικής τάξης που έχουν συντελεστεί στον 1ο χρόνο Μνημονίου καταμαρτυρούν ένα απίστευτο πισωγύρισμα σε εποχές μηδενικών δικαιωμάτων και εξαθλίωσης. Η ισοπέδωση μισθών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, το ψαλίδι στις συντάξεις, η προώθηση της ανασφάλιστης εργασίας και η γιγάντωση της ανεργίας με κύρια θύματα τους νέους, είναι μερικά μόνο από τα «επιτεύγματα» της πιο αντιλαϊκής κυβέρνησης μετά την μεταπολίτευση.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το «Σύμφωνο για το Ευρώ» θεσπίζει τη λιτότητα στα κράτη - μέλη και διασφαλίζει ως ‘’κόρη οφθαλμού’’ τα κέρδη των τραπεζών και του Κεφαλαίου.
Σήμερα για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, του ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους ανέργους του τόπου μας, η απάντηση περνά μέσα από το δρόμο της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ!.
Η ριζοσπαστική αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούν το λαό να παλέψει για:
• απεμπλοκή της χώρας μας από το Μνημόνιο,
• επιθετική αναδιάρθρωση του χρέους υπέρ της κοινωνίας με διαγραφή του μεγάλου και παράνομου μέρους του,
• δημόσιο - κοινωνικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα,
• αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πολιτών
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς έχουν καταστήσει σαφές ότι μόνο με την απασχόληση και το άνοιγμα των δουλειών η Ευρώπη και η Χώρα μας θα απεμπλακεί από τον φαύλο κύκλο της κρίσης.
Πιστεύουμε τέλος, ότι μόνο η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για την ανάδειξη μιας Κυβέρνησης με Συνασπισμό Εξουσίας από τα αριστερά της Αριστεράς ως τα Αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί τη μόνη πραγματική ελπίδα και διέξοδο σωτηρίας για τον τόπο.
ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

Δελτίο τύπου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θριασίου για την Πρωτομαγιά

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου 30 (2ος όροφος), Ελευσίνα, τηλ.: 6979446301 - 6976066458, email:idiotikoi_ypalliloi@yahoo.gr


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ Π. Α.ΜΕ

1η ΜΑΗ 2011, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΣΤΙΣ 10π.μ.