O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ: ΝΕΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΜΕΓΑΡΙΔΑΣ! ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΧΗ!



Νέος εφιαλτικός κίνδυνος για ολόκληρη την παραλιακή Μεγαρίδα εμφανίστηκε με την μορφή σχεδίου Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τις ιχθυοκαλλιέργειες.
Συγκεκριμένα με την ΚΥΑ αυτή ορίζεται η περιοχή της παραλιακής Μεγαρίδας από το Ήρεμο Κύμα μέχρι την Κινέτα ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) καταδικάζοντας όλες τις παραλίες μας στην περιβαλλοντική και αναπτυξιακή καταστροφή, αφού έτσι ονομάζονται όλες οι περιοχές που δεν έχουν και δεν θα έχουν προοπτικές τουριστικής και παραλιακής ανάπτυξης.

Δείτε το σχετικό χάρτη παραπάνω: όλα τα παράλια της Μεγαρίδας με κόκκινη διαγράμιση! - η μοναδική περιοχή στην Αττική!


Με άλλα λόγια ξεχάστε, αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά, την Πάχη που ξέρουμε! Ξεχάστε την όποια προοπτική να αναπτυχθεί η Βαρέα! Ξεχάστε ίσως και την Κινέτα!


Στο συγκεκριμένο σχέδιο επιλέγεται η περιοχή των παραλιακών Μεγάρων ως η μοναδική περιοχή στην Αττική που θα δεχθεί τέτοιες βρωμερές δραστηριότητες..., αφού μόνο όλη η υπόλοιπη Αττική θεωρείται ότι έχει την προοπτική ανάπτυξης παραλιακών θερέτρων και του σχετικού τουρισμού! Έχει χαρακτηριστεί ως Β ζώνη (δεύτερη από τις τέσσερις χειρότερες κατηγορίες) και έτσι θα υποδεχθεί κατά προτεραιότητα νέες ιχθυοκαλλιέργειες έκτασης τουλάχιστον 100 στρεμμάτων (!!!) με τις συνοδευτικές τους χερσαίες εγκαταστάσεις! Στις εγκαταστάσεις αυτές προβλέπονται:

"...
εγκαταστάσεις ελλιμενισμού, φυλάκια, οδοί πρόσβασης, χώροι παραμονής προσωπικού, αποθήκες τροφών, αποθήκες υλικών και εφοδίων, εγκαταστάσεις ταΐσματος (σιλό και σωληνώσεις όδευσης τροφών), χώροι διαχείρισης διχτυών (πλύσιμο – στέγνωμα – εμποτισμός), αγωγοί απορροής και άντλησης θαλασσινού νερού, κλίβανος αποτέφρωσης, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (καθίζηση, μηχανικά ή / και βιολογικά φίλτρα) χώροι στάθμευσης οχημάτων, αντλιοστάσιο, γεωτρήσεις, υπόστεγα, μηχανοστάσια, συνεργεία επισκευών κλπ...."

Υπάρχει άμεσα η ανάγκη να αλλάξει η κατηγορία των Μεγάρων και να μετατραπεί σε κατηγορία "μεμονωμένης χωροθέτησης", όπως είναι όλη η υπόλοιπη Αττική. Σε αυτές τις περιοχές επιτρέπεται ο εκσυγχρονισμός υφισταμένων μονάδων (όπως είναι οι οστρακοκαλλιέργειες στη Νέα Πέραμο) αλλά δεν επιτρέπεται η ίδρυση άλλων καλλιεργειών (και ιδιαίτερα των καταστροφικών για το θαλάσσιο και παραλιακό περιβάλλον ιχθυοκαλλιεργειών), για λόγους 'ευαισθησίας του φυσικού περιβάλλοντος'.


Επιτέλους δεν μπορούν να αποφασίζουν την καταστροφή μας!

Βέβαια τίθενται δύο καταλυτικά ερωτήματα:
  • Έχει γνωστοποιηθεί στο δήμο το σχέδιο για αυτή την τρομακτική ΚΥΑ;
  • Αν δεν έχει αποσταλεί, τότε γιατί; Προσπαθούν να το περάσουν στα μουλωχτά; Δεν αποτελεί ύβρη προς την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση;
  • Οι αρμόδιοι τοπικοί παράγοντες δεν παρακολουθούν την ανοιχτή κυβερνητική διαβούλευση για τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση; Κάποιος σύμβουλος του δημάρχου δεν είδε κάτι;
Είναι φανερό ότι η Δυτική Αττική (αυτή τη φορά τα Μέγαρα μεμονωμένα) επιλέγεται ως ο στόχος για την περιβαλλοντική της καταστροφή και την ταυτόχρονη οικονομική ανάπτυξη όλης της υπόλοιπης Αττικής! Την ίδια στιγμή που το θέμα του αγκυροβολίου δεν έχει τελειώσει (κάθε άλλο μάλιστα), άλλος, πιθανόν μεγαλύτερος κίνδυνος, περιβάλλει την Πάχη και τα Μέγαρα! Την ίδια στιγμή που το δημοτικό συμβούλιο αναβάλει αναίτια την συζήτηση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου, κάποιοι άλλοι στο Υπουργείο ετοιμάζουν σχέδια για την εξαφάνιση της όποιας ελπίδας να έχουμε καθαρά νερά και θάλασσα στα Μέγαρα!

Κάθε δήμαρχος τα τελευταία χρόνια έπαιρνε προίκα κατά την διάρκεια της θητείας του και άλλο ένα ακόμα παράσημο για τον τόπο: δεξαμενές πετρελαίου, αγωγός φυσικού αερίου, Ρεβυθούσα... Ελπίζουμε ο κ.Μαρινάκης να μην υπογράψει στη διάρκεια της θητείας του την καταστροφή ολόκληρης της παραλιακής Μεγαρίδας!


Υπάρχει ανάγκη για άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου για να αποκρουστούν τα καταστροφικά αυτά σχέδια! Αυτή τη φορά με συγκεκριμένες αποφάσεις για άμεσες κινητοποιήσεις που πρέπει να υλοποιηθούν! Ας αποδείξουμε ότι αγαπάμε τον τόπο μας! Είναι υποχρέωση και καθήκον μας!


Η ΚΥΑ για τις υδατοκαλιέργειες αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 11 Απριλίου και λήγει στις 29 Μαίου. Θα την βρείτε, μαζί με τους σχετικούς χάρτες και πίνακες στο:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630


διαβάστε τι είναι οι ΠΟΑΥ, οι περιοχές σημειακής ανάπτυξης, και η κατηγορία Β στο:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=1624
διαβάστε πως σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χερσαίες μονάδες υποστηρικτικές των ιχθυοκαλιεργειών ακόμα και στα παράλια των Μεγάρων που δεν έχουν αντίστοιχες χρήσεις γης!!!:
http://www.opengov.gr/minenv/?p=1620

Η Nisea Natura προειδοποιεί και πάλι!


Ρεπορτάζ της "Άποψης" για το αγκυροβόλιο στην Πάχη

Η παρέμβαση της κ.Κατερίνας Πιπιλή για το αγκυροβόλιο

Μεγαρικός τύπος, 21/4/2011

Νέα Πνοή, 21/4/2011

Η παρέμβαση του Σωματείου "Καρ και Νίσος" για αγκυροβόλιο και χωροταξικό


Μεγαρικός τύπος, 21/4/2011
Άποψη, 21/4/2011

Γιώργος Θεοδοσίου: "Ευχαριστώ δεν...θα πάρω!"

Ευχαριστήριο Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων