O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Συνάντηση του δημάρχου με τον πρόεδρο του Οργανισμού της Αθήνας


Ο δήμαρχος με τον προέδρο του ΟΡΣΑ καθηγητή Ιωάννη Πολύζο


Ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ



δελτίο τύπου του Δήμου

Ο δήμαρχος συναντήθηκε σήμερα, 24 Μαΐου 2011, με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Περιβάλλοντος Αθήνας καθηγητή Ιωάννη Πολύζο καθώς και με ομάδα υπηρεσιακών παραγόντων διαφόρων ειδικοτήτων.

Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό, εγκάρδιο και κλίμα αλληλοκατανόησης, μαζί με τον κ. Μαρινάκη παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Κουμπέτσος και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος επί θεμάτων περιβάλλοντος κ. Πόπη Νικολάου.

Η ημερήσια διάταξη περιείχε θέματα εφ’ όλης της ύλης τα οποία αφορούν τον δήμο.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων τόσο για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο όσο για το Βουρκάρι καθώς και τους ορεινούς όγκους και βγήκαν πολύ χρήσιμα και εποικοδομητικά συμπεράσματα.

Νέα συνάντηση ορίσθηκε σε διάστημα 15 ημερών με σκοπό την διαρκή πρόοδο των ζητημάτων και την ταχεία ολοκλήρωσή τους.



δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων

ΔΩΣΕ ΚΙ ΕΣΥ ΦΩΝΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ!


Για πρώτη φορά φέτος, ο Δήμος Μεγαρέων συμμετέχει δυναμικά και υποστηρίζει την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που έχει οριστεί η 21 Ιουνίου κάθε έτους – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – και διαρκεί μέχρι και κάποιες ημέρες μετά.

Κάθε χρόνο, η «Γιορτή της Μουσικής» συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους σε δεκάδες ευρωπαϊκές πόλεις, που συμμετέχουν αφιλοκερδώς και με την συμπαράσταση των τοπικών αρχών κατακλύζουν ταυτόχρονα δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.α., παρουσιάζοντας χιλιάδες συναυλίες.

Εκδηλώσεις από κλασσική, κινηματογραφική, jazz, hip-hop, rock, dance μέχρι και παραδοσιακή μουσική λαμβάνουν χώρα δωρεάν για το κοινό, το οποίο έχει την ευκαιρία να απολαύσει μουσικές όλων των ειδών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Μεγαρέων προσφέρει δωρεάν στο κοινό μουσικές εκδηλώσεις σε τρία σημεία του δήμου:

Την Τρίτη 21 Ιουνίου σε 2 σημεία:
- Πάχη με ρεπερτόριο παραδοσιακό-λαϊκό-έντεχνο
- Πλατεία Φρειδερίκης (Λυτάρα) με ρεπερτόριο hip hop-ποπ-ροκ

Την Τετάρτη 22/6 στο θέατρο της Ν. Περάμου με ρεπερτόριο παραδοσιακό-κλασικό-έντεχνο και κινηματογραφική μουσική.

Το πνεύμα της γιορτής είναι να δώσει δύναμη και φωνή στους τοπικούς μουσικούς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες κάθε είδους. Συνολικά, και στα τρία σημεία του δήμου, συγκεντρώνει 15 συμμετοχές μουσικών σχημάτων, χορωδιών και μουσικών φορέων των Μεγάρων, της Ν. Περάμου και της Αθήνας.

Καλλιτέχνες και κοινό σε μια μεγάλη και μοναδική μουσική στιγμή: τη Γιορτή της Μουσικής!

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΟ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟ

Ο δήμαρχος Μεγαρέων πραγματοποίησε επίσκεψη, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2011, στο τοπικό αεροδρόμιο της αεροπορίας στρατού, 2ο ΣΥΑΣ όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον διοικητή συνταγματάρχη Ν. Μπαριτάκη καθώς και με τον ομόλογό του ταξίαρχο Σ. Σαλωνίτη διοικητή της 1ης ΤΑΞΑΣ με έδρα το Στεφανοβίκειο Βόλου.

Η σημαντική αυτή συνάντηση του δημάρχου με ανώτατους αξιωματικούς της αεροπορίας στρατού πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και εκατέρωθεν διάθεσης για ομαλή, εποικοδομητική και επωφελή συνύπαρξη.

Με αφορμή το πρόσφατο συμβάν της πτώσης του πολεμικού ελικοπτέρου Απάτσι κοντά σε κατοικημένη περιοχή ετέθη από τον δήμαρχο ζήτημα επικινδυνότητας των πτήσεων ελικοπτέρων πάνω από κατοικημένες περιοχές. Μετά από συζήτηση, το συγκεκριμένο πρόβλημα έγινε κατανοητό και οι δύο αξιωματικοί αποδέχτηκαν και γνωστοποίησαν στον κ. Μαρινάκη ότι στο μέλλον η ακτίνα πτήσεων μεταφέρεται εκτός πόλης καθώς και το ύψος των πτήσεων θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Αφενός για να μην κινδυνεύουν οι κατοικημένες περιοχές αφετέρου να μην προκαλείται όχληση από τον θόρυβο των αεροσκαφών.

Τα δύο μέρη συζήτησαν επίσης για μια σειρά θεμάτων παραχώρησης αμοιβαίων διευκολύνσεων.

Για την σχεδιαζόμενη χάραξη νέου δρόμου στα όρια του στρατοπέδου με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Πάχης το συγκρότημα αεροπορίας στρατού (ΣΑΣ) θα διαθέσει το οικείο αρχείο τοπογραφικών διαγραμμάτων στις υπηρεσίες του δήμου ώστε να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός ενεργειών για την υλοποίηση του έργου.

Το ΣΑΣ θα εξετάσει ευμενώς το αίτημα του δήμου προκειμένου να παραχωρήσει την χρήση των υφισταμένων αθλητικών εγκαταστάσεων σε μη κερδοσκοπικούς αθλητικούς συλλόγους.

Το ΣΑΣ θα συνδράμει στην πρωτοβουλία την οποία έχει αναπτύξει ο δήμος για την συλλογή των αδέσποτων ζώων και την προώθησή τους σε κατάλληλα κέντρα προστασίας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου.

Ο δήμος Μεγαρέων θα διευκολύνει τη διακίνηση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του ΣΑΣ προσαρμόζοντας τα δρομολόγια των δημοτικών λεωφορείων.

Ο δήμος Μεγαρέων θα βοηθήσει στην καθαριότητα και αποψίλωση των χώρων του ΣΑΣ, θα κατασκευάσει πεζόδρομο παράλληλα με τον μανδρότοιχο του ΣΑΣ ώστε να περπατούν οι πεζοί με ασφάλεια και να μην είναι υποχρεωμένοι να κατεβαίνουν στο οδόστρωμα.

Μετά την σημαντική συζήτηση έγινε περιήγηση στον χώρο του στρατοπέδου και η συνάντηση έληξε με αναλυτική περιγραφή, εκ μέρους του διοικητή, των δράσεων των μονάδων του ΣΑΣ στο χώρο του αμφιθεάτρου.

Εξερχόμενος ο κ. δήμαρχος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Δηλώνω πολύ ικανοποιημένος από την σημερινή συνάντηση γιατί είχε ιδιαίτερο περιεχόμενο και τα αποτελέσματά της είναι αυτά που ανέμενε ο Μεγαρικός λαός μετά το τελευταίο περιστατικό.

Εκτός αυτού, η συνάντηση, ελπίζω ότι θα αποτελέσει την συνέχεια μιας εύρυθμης συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών η οποία είναι δυνατόν να καταστεί εξαιρετικά επωφελής για την Μεγαρική κοινωνία αλλά και για το πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό του στρατοπέδου.

δελτίο τύπου του δήμου Μεγαρέων για το αγκυροβόλιο

Θέμα: Αγκυροβόλιο πλοίων στον Κόλπο Μεγάρων

Μετά από συνάντηση μεταξύ του δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Αθ. Χριστόπουλου αποφασίσθηκε να μην γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια σε ό,τι αφορά την υπογραφή υπουργικής απόφασης για τον ειδικό κανονισμό λιμένος, και συγκεκριμένα για τον κανονισμό αγκυροβολίας στον Κόλπο Μεγάρων.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος γνωστοποίησε στον γενικό γραμματέα το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου Μεγάρων αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης αξιοποίησης και μάλιστα τουριστικής ανάπτυξης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο εκπονείται αυτή τη στιγμή από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (ΟΡΣΑ)

Παράλληλα ο δήμαρχος γνωστοποίησε στον συνομιλητή του ότι η θαλάσσια περιοχή στην περιοχή Κατσούλη Μανδράκι έχει χωροθετηθεί από το υπουργείο πολιτισμού και τουρισμού ως καταφύγιο ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.

Οι δύο αυτές παράμετροι, μετά από διαλογική συζήτηση κρίθηκαν και από τις δύο πλευρές (δήμος και υπουργείο) ως απαγορευτικές για οποιαδήποτε εξέλιξη καθορισμού αγκυροβολίου στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Μεγάρων.

Επίσης έγινε γνωστό ότι το θέμα του αγκυροβολίου θα επανασυζητηθεί μετά από 3 μήνες αφού έχουν ολοκληρωθεί και τεκμηριωθεί πλήρως οι λόγοι που το απαιτούν, δοθέντος ότι στατιστικά τους προβλήτες πετρελαίου των ΕΛΠΕ και φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας προσεγγίζουν 3-4 πλοία τον μήνα.

Μερόπη Δόλλα: "Δεν είναι αυτή η Ελλάδα μου..."

"...Μεγάλωσα στην Κυψέλη, στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας. Παίζαμε με άμμο στη Φωκίωνος Νέγρη, λέγαμε καλημέρα σχεδόν σε όλους τους γείτονες. Τα παράθυρά μας δεν είχαν σιδεριές, ενώ πολλές φορές τύχαινε να αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας ξεκλείδωτα. Σήμερα τίποτα από αυτά δεν ισχύει...
...Η γειτονιά μου, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα συνέβαινε, είχε πάντα ξένους...Ποτέ δεν νιώσαμε πως απειλούμασταν, ποτέ δεν αισθανθήκαμε πως χρειαζόμασταν προστασία για να βγούμε από το σπίτι μας... Σήμερα οι μπάρες μπαίνουν όσο ακόμη υπάρχει φως και όλα τα παράθυρα έχουν σιδεριές...
...Εσωτερικοί μετανάστες.Μετανάστες στη Χώρα μας...
...Οι Έλληνες ποτέ δεν ήμασταν ρατσιστές, ποτέ δεν ήμασταν φοβικοί... Πως περάσαμε στην απέναντι όχθη;...
...Η εγκληματικότητα που αυξάνει με ταχείς ρυθμούς, δεν έχει χρώμα, δεν έχει θρησκεία, δεν έχει εθνικότητα.Δεν υπάρχει καλή και κακή. Η βία είναι καταδικαστέα απ' όπου και εάν προέρχεται...
...Πρέπει πάντως να βρεθεί άμεσα λύση...
...Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι η Ελλάδα μου. Οι πιο σοφοί, οι πιο ειδικοί ενώστε τις φωνές σας και βοηθήστε να βγούμε από το αδιέξοδο, που ήδη χωρίς να καταλάβουμε μπήκαμε. Πάρτε θέση πριν να είναι πολύ αργά..."
Μερόπη Δόλλα

"Άποψη" 19/5/11, σελ.8