O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

για τους περιβαλλοντικούς αγώνες στην εποχή της οικονομικής κρίσης....


Η Τράπεζας της Ελλάδος δημοσίευσε στις 2 Ιουνίου την έκθεση για τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα και παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η έκθεση είναι το αποτέλεσμα ερευνών μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που συστάθηκε για το σκοπό αυτό.

Με την έκθεση αυτή γίνεται σαφές και ξεκάθαρο ότι ο αγώνας και η προσπάθεια για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος θα έχει όχι μόνο τις προφανείς θετικές επιπτώσεις για την ποιότητα της ζωής μας αλλά θα έχει και σαφείς θετικές οικονομικές επιπτώσεις!

Εδώ στα Μέγαρα τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουμε τις δράσεις και τις ενέργειές μας για την προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου και την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Μεγαρίδας και τονίζουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ότι η προσπάθεια αυτή αφορά όλους μας! Την ποιότητα της ζωής μας και τη ζωή των παιδιών μας!


Η Έκθεση αποτελεί την πρώτη προσπάθεια ολοκληρωμένης μελέτης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, ειδικότερα του κόστους της κλιματικής μεταβολής για την ελληνική οικονομία, του κόστους μέτρων προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο κλίμα, καθώς και του κόστους της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας προσπάθειας για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής

Τα συμπεράσματα της έκθεσης σημαντικά αλλά και ταυτόχρονα επίκαιρα, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται:

Η κλιματική αλλαγή θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις στους τομείς της γεωργίας, των δασών, της αλιείας, του τουρισμού, των μεταφορών, στις δραστηριότητες σε παράκτιες περιοχές και στο δομημένο περιβάλλον των αστικών κέντρων οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας, στην ξηρασία, σε ακραία καιρικά φαινόμενα και στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σύμφωνα με την Έκθεση, οι επιπτώσεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγικότητας, σε απώλεια κεφαλαίου και σε επιπλέον δαπάνες για την αποκατάσταση των ζημιών. Αρνητικές συνέπειες θα υπάρξουν επίσης όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, τα οικοσυστήματα της Ελλάδος και την υγεία των κατοίκων.

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει δράση για την αντιμετώπισή της ούτε στην Ελλάδα ούτε σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμήθηκε από τη μελέτη ότι θα είναι πολύ υψηλό. Αν η κλιματική αλλαγή εξελιχθεί με την ένταση που αναμένεται έως το 2050 και το 2100 χωρίς παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η σωρευτική ζημία για την ελληνική οικονομία μέχρι και το 2100 φθάνει τα 701 δισεκ. ευρώ, δηλ. ισοδυναμεί με το τριπλάσιο του σημερινού ετήσιου ΑΕΠ της χώρας.

περισσότερα εδώ

η ανακοίνωση της wwf για την έκθεση



Διομήδης Σάλτας: "Η Άνοιξη μέσα μας"

"...Θέλει όμως Αγώνα και Μόχθο η Ζωή, θέλει Ελπίδα, Όραμα, Αγάπη γι αυτό που κάνεις, Συνέπεια και Αλληλεγγύη. Ανθρώπους όλων των μορφωτικών επιπέδων και τάξεων να συντάσσονται και να δίνουν το είναι τους για το κοινό καλό, για τα παιδιά του μέλλοντος για ένα καλύτερο αύριο...
...Εύχομαι κάποτε όλοι μας να κατανοήσουμε ότι το νέο στη ζωή μας θα ξεκινήσει πρώτα από εμάς, από την Άνοιξη που θα επέλθει και θα κυριαρχήσει πρώτα στις καρδιές μας..."

Διομήδης Σάλτας


"Ενημέρωση" 4/6/11, σελ.26

Πρωτοβουλία ζωής από τον "Κούρο"


"Αιχμή" 3/6/11, σελ. 18

δελτίο τύπου του Παντελή Ασπραδάκη με θέμα "Κρούσματα παραβατικότητας ανησυχούν τους πολίτες του Ασπρόπυργου και της ευρύτερης περιοχής"


ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ!