O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Ομόφωνο ψήφισμα ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ στην παραλιακή Μεγαρίδα!

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΔΣ του Δήμου Μεγαρέων έλαβε ομόφωνα απόφαση ενάντια στο σχέδιο ΚΥΑ περί Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
Σύμφωνα με αυτό ο Δήμος Μεγαρέων κατατάσσεται μετά την επικαιροποίηση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΟΡΣΑ (Πρακτικό 32ης Συνεδρίασης, Θέμα 1ο /18.09.2002) περί «στρατηγικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών» στην κατηγορία Β.9, δηλαδή ως περιοχή Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΑΥ) (Β.9) και ειδικά οι περιοχές Κακιάς Σκάλας και Νέας Περάμου χαρακτηρίζεται ως εν δυνάμει Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΠΟΑΥ) με «κωδικό προτεινόμενης ζώνης» ΥΔΚ4 και ΥΔΚ5 αντίστοιχα.
Τόσο η μια όσο και η άλλη ως εν δυνάμει θαλάσσιες περιοχές οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αντίκεινται στους όρους και τις προϋποθέσεις χωροθέτησης, στοιχεία που σχετίζονται με α) χαρακτηριστικά περιβαλλοντικού χαρακτήρα, β) χαρακτηριστικά χωροταξικού χαρακτήρα και γ) χαρακτηριστικά αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Οποιαδήποτε έγκριση χωροθέτησης ΠΟΑΥ απαιτεί τη γνωμοδότηση του Δήμου σύμφωνα με το αρ. 94 παρ. 5, σημ. 25,26,69 του ν. 3852/10.
Οι παραπάνω θαλάσσιες περιοχές (Κακιά Σκάλα, Ν. Πέραμος) δεν επιδέχονται καμιά περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού γειτνιάζουν με βαρειάς όχλησης βιομηχανίες όπως οι εγκαταστάσεις του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη νήσο Ρεβυθούσα και οι εγκαταστάσεις φορτοεκφόρτωσης αργού πετρελαίου των ΕΛΠΕ κοντά στην Πάχη Μεγάρων.
Ακόμα, κατά τον τρόπο και με την έκταση που προσδιορίζεται η περιοχή Β.9, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στο συγκεκριμένο χωρικό πλαίσιο πραγματοποιούνται αλιευτικές δραστηριότητες, υφίστανται αναπτυγμένοι ή και αναπτυσσόμενοι οικισμοί, καθώς και ότι υφίσταται έντονη ναυτιλιακή δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή καθότι αποτελεί δίαυλο για τη διακίνηση των πλοίων μεταξύ του Ισθμού της Κορίνθου της νήσου Σαλαμίνας, του Λιμένα Ελευσίνας, του Λιμένα Πειραιά, καθώς και των πλοίων που εξυπηρετούν τις ποικίλες βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στην εν λόγω περιοχή υπάρχει σημαντικός αριθμός τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη ότι στη συγκεκριμένη περιοχή και σε μικρή απόσταση από αυτή υφίστανται σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως στη Κακιά Σκάλα (Σκιρώνειο Μουσείο- τάφοι και παρατηρητήριο πλοίων) στη Βαρέα Μεγάρων στο λόφο «Νίσσαια» (Παλαιόκαστρο) και στο λόφο Αγ. Γεωργίου Πάχης Μεγάρων (Τείχος Μεγάρων).
Επιπλέον και ιδιαιτέρως οι ανωτέρω θαλάσσιες ΠΟΑΥ δεν είναι συμβατές με το υπό έγκριση νέο ΓΠΣ αφού η ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης γης στην παραλία των Μεγάρων και στην ευρύτερη περιοχή θα επιφέρει σοβαρή τουριστική ανάπτυξη.
Παράλληλα η προέγκριση χωροθέτησης καταφυγίου ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών στην Πάχη Μεγάρων και η προς έγκριση διαδικασία χωροθέτησης Μαρίνας στη Νέα Πέραμο αποτελούν σοβαρούς λόγους απαγόρευσης χωροθέτησης ΠΟΑΥ κατά μήκος του νότιου παραλιακού μετώπου του Δήμου μας.
Από όλους τους παραπάνω λόγους καθίσταται σαφές ότι η θαλάσσια περιοχή του νοτίου παραλιακού μετώπου του Δήμου Μεγαρέων καλύπτει το σύνολο των απαγορευτικών κριτηρίων που αναφέρονται στο αρ. 7 του σχεδίου ΚΥΑ , για ανάπτυξη ΠΟΑΥ.
Ως εκ τούτου ως ΔΣ του Δήμου Μεγαρέων αποφασίζουμε – απαιτούμε την κατάργηση των εν δυνάμει ΠΟΑΥ Κακιάς Σκάλας και Νέας Περάμου.

Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό


Στα πλαίσια του «Φεστιβάλ αντίστασης και δημιουργίας στο Ελληνικό» που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με τη στήριξη του Δήμου Ελληνικού - Αργυρούπολης, οργανώνει μέσα στο Σεπτέμβριο νέες εκδηλώσεις στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, με στόχο την αποτροπή των σχεδίων της κυβέρνησης που προωθούν την εκποίηση και τη δόμηση του μεγαλύτερου μέρος του χώρου, υπό το πρόσχημα της «αξιοποίησής» του. 
· Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου στον υπαίθριο χώρο του κτιρίου Ξιφασκίας.
· 128 εικαστικοί καλλιτέχνες στηρίζουν το Μητροπολιτικό Πάρκο και εκθέτουν έργα τους όλο το Σεπτέμβρη στο κτίριο της Ξιφασκίας.
· Το ίδιο χρονικό διάστημα στο κτίριο Ξιφασκίας θα λάβουν χώρα δημόσιες συζητήσεις, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις Καραγκιόζη, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ειδικός χώρος του «Αυτοδιαχειριζόμενου Αγρού στο Ελληνικό».
· Την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 12.00, η οργανωτική επιτροπή της έκθεσης εικαστικών και καλλιτέχνες που συμμετέχουν, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στο χώρο που φιλοξενείται η έκθεση (κτίριο ξιφασκίας).
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Διάρκεια έκθεσης 1 έως 30 Σεπτεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας, καθημερινές και Σάββατο 17:00 – 22:00, Κυριακές 12:00 – 22:00.
Επισκέψεις σχολείων θα πραγματοποιούνται πρωινές ώρες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ. 2132026025 κ. Φερενίκη Βαταβάλη)

ΠΩΣ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΞΙΦΑΣΚΙΑΣ
Με Τραμ
Είσοδος από παραλιακή
2η στάση τραμ Αγίου Κοσμά
Με ΙΧ
Από Αθήνα : Περνάμε τη πεζογέφυρα και στο πρώτο φανάρι στρίβουμε αριστερά. Βλέπουμε ένα μικρό φυλάκιο και εισερχόμαστε. Κατευθυνόμαστε με το αυτοκίνητο στο κτίριο της Ξιφασκίας όπου υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης .
Από Γλυφάδα : 170 μ. πριν την πεζογέφυρα στρίβουμε δεξιά και εισερχόμαστε από το φυλάκιο εισόδου.

Γ. Βαρελάς: "Παιδιά ενός κατώτερου θεού;;"

"Πιστεύω ότι τους αξίζει η ευκαιρία να προσπαθήσουν για μια καλύτερη ζωή, γιατί δεν μπορεί να είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Αν δεν ανταποκριθούν ή δεν θελήσουν να αποδεχθούν τους κανόνες της κοινωνίας μας, θα είναι άξιοι της μοίρας τους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό.
Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν."

Γ. Βαρελάς

"Άποψη" 25/08/11