O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ρεπορτάζ από τον καθαρισμό του Βουρκαρίου!

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη προχθές Κυριακή 30 Οκτώβρη ο φετινός καθαρισμός του Βουρκαρίου. Μια πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας του υγροτόπου και της Εθελοντικής Ομάδας "Κούρος" που βρήκε αρωγούς τον Δήμο Μεγαρέων και τον ΣΚΑΪ (ραδιόφωνο και τηλεόραση).
Σε μια ηλιόλουστη μέρα 100 περίπου εθελοντές, ανάμεσά τους κάτοικοι της περιοχής, εθελοντές του Κούρου, μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Nisea Natura, εργαζόμενοι του Σκάϊ, Πρόσκοποι, μέλη των Συλλόγων: Αγία Τριάδα, Αναγέννηση Περάματος, Ήρεμο Κύμα, Αλμύρες, Πάχη, εργαζόμενοι του Δήμου και της Θηροφυλακής Μεγάρων, αλλά και ευαισθητοποιημένοι πολίτες από την ευρύτερη Αττική (Χαϊδάρι, Νίκαια, Καλλιθέα κλπ) ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατάφεραν μέσα σε περίπου τρεις ώρες να καθαρίσουν μια αρκετά μεγάλη έκταση (από το Τείχος των Μεγάρων μέχρι τις παρυφές του Λόφου του Περάματος), από πάσης φύσεως σκουπίδια (πλαστικά μπουκάλια, λάστιχα αυτοκινήτων, οικιακά απορρίμματα, μεταλλικά αντικείμενα κλπ) τα οποία περισυλλέχτηκαν με την βοήθεια μίας μηχανικής αρπάγης και ενός απορριμματοφόρου του Δήμου Μεγαρέων (υπό την καθοδήγηση του Αντιδήμαρχου Καθαριότητας κ. Θανάση Ζάλη).
Ενεργά στον καθαρισμό συμμετείχαν επίσης ο επικεφαλής των "Ενεργών πολιτών" κ. Αναστάσιος Δέσκος, ο Πρόεδρος του "Ηρόδωρου" κ. Κλεάνθης Βαρελάς και ο εκπρόσωπος της "Ένωσης πολιτών" κ. Δημήτρης Πλαταράς.

Στον καθαρισμό παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης.
Για ακόμα μια φορά οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες έκαναν το καθήκον τους! Μένει τώρα να κάνει επιτέλους το καθήκον της και η Πολιτεία με την υπογραφή του ειδικού Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Βουρκαρίου, το οποίο ως γνωστόν έχει ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ και βρίσκεται στο νομοπαρασκευαστικό τμήμα του ΥΠ.Ε.Κ.Α προς τελική επεξεργασία!
Όλοι μαζί συνεχίζουμε αταλάντευτα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, τον δίκαιο αγώνα για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη του υγροτόπου των Μεγάρων και της παραλιακής Μεγαρίδας!

Το Βουρκάρι, τα πουλιά, η φύση, οι απλοί πολίτες, όλοι μαζί θα νικήσουμε!


Δείτε τα ακόλουθα χαρακτηριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα: (μερικές από τις φωτογραφίες είναι προδημοσιεύσεις από τον φωτογραφικό φακό της εφημερίδας "Άποψη" την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρησή τους)











ο καθαρισμός του Βουρκαρίου στο ΣΚΑΪ

παρακολουθήστε το ρεπορτάζ των ειδήσεων των 9.00μμ του ΣΚΑΪ από το 41ο λεπτό










null

η Nisea Natura για τον καθαρισμό του Βουρκαρίου