O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

εκδήλωση για τους υγροτόπους της δυτικής Αττικής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροβιοτόπων


Οι υγρότοποι της Δυτικής Αττικής συνεχίζουν να βρίσκονται σε συνθήκες εγκατάλειψης και σε άμεσο κίνδυνο οριστικής υποβάθμισης και απαξίωσης. Μια κατάσταση που φυσικά μεταφράζεται σε υποβάθμιση και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της Αττικής συνολικά.

Το Υπουργείο φαίνεται δραστήριο στην κατάθεση τροπολογιών και νόμων που ευνοούν δήθεν την "ανάπτυξη". Μια ανάπτυξη στηριγμένη σε περιβαλλοντική υποβάθμιση που τελικά φτωχαίνει συνολικά τον τόπο μας και τη χώρα συνολικά.

Αυτή η πολιτική θα πρέπει άμεσα να αναστραφεί! Το φυσικό περιβάλλον είναι το πολυτιμότερο "κεφάλαιο" που έχουμε. Να το προστατέψουμε, να το αναδείξουμε, να το αναβαθμίσουμε!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων (2/2/2012) φορείς της Δυτικής Αθήνας και
bloggers για 4η συνεχή χρονιά διοργανώνουμε εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις με θέμα τη Λίμνη Κουμουνδούρου και το Βουρκάρι Μεγάρων. Με αναφορά και στον παντελώς ξεχασμένο υγροβιότοπο της Ψάθας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, παρουσίαση, συζήτηση για τους υγροτόπους της «Άγριας Δύσης». Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος:

- Σπύρος Ψύχας (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία) – Οι υγρότοποι της Αττικής και δυνατότητες παρέμβασης
- Στέργιος Τσαρτακλέας (Φορέας Βουρκαρίου) - Ο υγρότοπος Βουρκάρι Μεγάρων
- Γιώργος Κόκκινος (Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου) – Ο υγρότοπος της Λίμνης Κουμουνδούρου υπό συνεχή απειλή
- Συντονίζει ο Κώστας Φωτεινάκης (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον «ΙΣΤΟ» - Κουμουνδούρου και Νιμομηδείας (Παλαιό Δημαρχείου Χαϊδαρίου). Πληροφορίες: mbourd@tee.gr. Περισσότερες πληροφορίες δείτε στο χάρτη.




Ο Ν.Καντερές για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη πόλη του Ραμσάρ του Ιράν υπογράφηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1971 η ομώνυμη σύμβαση προστασίας των Υγροτόπων. Η σύμβαση ίσχυσε από το 1975 με στόχο την αειφόρο ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο και αποβλέπει στην προστασία και τη συνετή χρήση των υγροτόπων μέσα από εθνικές δράσεις αλλά και με τη διακρατική συνεργασία. Από το 1997, η επέτειος υπογραφής της συνθήκης του Ραμσάρ γιορτάζεται σαν Παγκόσμια ημέρα υγροτόπων. Με αφορμή αυτή την εορτή, οφείλουμε να θυμόμαστε, ότι οι υγρότοποι διατηρούν μια ποικιλία σημαντικών βιολογικών, οικολογικών και γεωμορφολογικών στοιχείων και σημασία τους είναι ανυπολόγιστη τόσο για τη συντήρηση και ρύθμιση του υδροβιολογικού κύκλου, όσο και για το γεγονός ότι αποτελούν παραγωγικά οικοσυστήματα. Η βιοποικιλότητα στην Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πλουσιότερες της Ευρώπης. Η Σύμβαση Ραμσάρ αναγνωρίζει έντεκα περιοχές στην πατρίδα μας ως υδροβιότοπους διεθνούς σημασίας. Δυστυχώς όμως αυτοί απειλούνται από πολλούς κινδύνους, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά μόνο αναφέρω τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση, τη ρύπανση, τη λαθροθηρία, την υπεράντληση υδάτων για αρδευτικούς λόγους και τις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη βιομηχανικές ή άλλου είδους δραστηριότητες.

Ειδικά για τους πολίτες της Αττικής, οι υδροβιότοποι όπως ο Σχοινιάς Μαραθώνα, η λίμνη Κουμουνδούρου, η λίμνη Βουλιαγμένης, το Βουρκάρι, αλλά και λιγότερο γνωστές περιοχές, όπως η λίμνη Μπελέτσι στην Πάρνηθα, αποτελούν ανάσα και πνεύμονα ζωής. Σε μια πόλη, όπου ο κάθε κάτοικός της έχει δικαίωμα σε ελάχιστο πρασίνου και όπου το οξυγόνο και το καθαρό περιβάλλον αποτελούν είδη προς εξαφάνιση, η προστασία των υδροβιότοπων από όλους μας δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη. Η ήπια και συνετή αξιοποίησή τους εξάλλου μπορεί να συνεισφέρει στην ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών μέσα από τη βελτίωση των υποδομών τους και την καταπολέμηση της ανεργίας. Αυτού του είδους η παρέμβαση μόνο εξασφαλίζει την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων των υδροβιοτόπων και διασφαλίζει ένα καλύτερο αύριο τόσο για εμάς, όσο και για τα παιδιά μας.

Νίκος Καντερές
Βουλευτής Αττικής– Μετεωρολόγος
Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας
Μέλος Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής

Πρόσφατες φωτογραφίες από το Βουρκάρι


Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 30/01/2012



Συνελήφθη επιχειρηματίας στα Μέγαρα για χρέη 3,18 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο


Το ποσό των 3.179.429,87 ευρώ χρωστά στο Δημόσιο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείτο στην ενοικίαση εξοπλισμού κατασκευών, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί στα Μέγαρα.

Η σύλληψή του επιχειρηματία, ηλικίας 35 ετών, έγινε από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης, της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας.
Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ.1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο».

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112810639

ανακοινώσεις του δήμου Μεγαρέων

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου

δελτίο τύπου του κ.Ασπραδάκη

stop cartel