O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Συνεχίζεται η απορρύπανση αλλά και η αγωνία...

"Επικαιρότητα" 15-03-2012, σελ.6

"Επικαιρότητα" 13-03-2012, σελ.4,5

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων: "Πλήρης απορρύπανση ακτών – βυθού"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr

Αρ. ΔΤ: 0070/13-03-2012
Θέμα: Πλήρης απορρύπανση ακτών – βυθού

Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να προχωρήσει η πλήρης απορρύπανση της περιοχής από την πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε από το δυστύχημα και τη βύθιση εφοδιαστικού δεξαμενοπλοίου στον κόλπο της Ελευσίνας.

Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα στην περιοχή προχώρησε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό και τις επιπτώσεις του. Επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς και επισκέφτηκε την περιοχή της ρύπανσης για να επιβλέψει μαζί με τους αρμόδιους φορείς τη διαδικασία της απορρύπανσης.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Μεγαρέων, από την πρώτη στιγμή, επικοινώνησε με τον Λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ελευσίνας και με την εταιρεία που έχει αναλάβει την απορρύπανση.

Ήδη από το προηγούμενο Σάββατο, ο πρόεδρος της εταιρείας (Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος ΑΕ) που έχει αναλάβει την απορρύπανση Γιάννης Πολυχρονόπουλος, επισκέφτηκε την περιοχή και συνομίλησε με τους επαγγελματίες ψαράδες και τους φορείς της Νέας Περάμου και τους καθησύχασε, τονίζοντας ότι θα υπάρξει άμεση και πλήρης αποκατάσταση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως επίσης και των ακτών.
Πρέπει να επισημανθεί ότι η απορρύπανση θα γίνει με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον χωρίς τη χρήση επικίνδυνων χημικών.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, τονίζει ότι δεν θα ανεχθεί τίποτε λιγότερο από την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην εταιρεία που έχει αναλάβει την απορρύπανση καθώς διαθέτει διεθνή εμπειρία (της έχει ανατεθεί στο παρελθόν από τα Ηνωμένα Έθνη ο καθαρισμός των ακτών του Λιβάνου από πετρελαιοκηλίδα, η οποία δημιουργήθηκε μετά τον βομβαρδισμό του, και σε εθνικό επίπεδο, ανέλαβε το έργο προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος και περισυλλογής πετρελαιοειδών από τη ρύπανση που προκάλεσε η βύθιση του C/S "SEA DIAMOND" στη Σαντορίνη) επίσης διαθέτει πιστοποίηση από το Βρετανικό Ναυτικό Ινστιτούτο (The Nautical Institute) για την παροχή εκπαιδεύσεων σε θέματα αντιμετώπισης ρυπάνσεων από πετρελαιοειδή σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (International Maritime Organization – I.M.O.).

Η ανάθεση του έργου απορρύπανσης σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου, παρέχει τις απαραίτητες διασφαλίσεις για την πλήρη αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου.

Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Μεγαρέων, Ιωάννης Μαρινάκης επισημαίνει ότι προτίθεται να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες και θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά και αγωγή προς τους υπαίτιους της ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου.

Σταχτοτσικνιάδες στο Βουρκάρι...

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 13-03-2012

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 14-03-2012

Ανακοίνωση Ένωσης Πολιτών


ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ

Όσοι ασχολούνται με τα κοινά πρέπει να κινούνται σαν σε γυάλινο πύργο. Οι πολίτες επιθυμούν και πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτούς. Ιδιαιτέρως δε όσον αφορά στα οικονομικά τους στοιχεία, που είναι και λίαν ευαίσθητο θέμα αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να είναι όλα στο φως όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για συζύγους, παιδιά και γονείς.
Εάν δε κάποιοι έχουν ξαφνικά αποκτήσει δυσανάλογα πολλά χρήματα θα πρέπει δημόσια να δηλώσουν την προέλευσή τους.
Όσον αφορά εμάς της «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» όχι μόνο συμφωνούμε με την πρόταση για συγκρότηση «Ειδικής Επιτροπής Διαφάνειας και Ελέγχου», αλλά δίνουμε εξουσιοδότηση , από τώρα, στην συγκεκριμένη επιτροπή, να ελέγξει όλα τα οικονομικά μας στοιχεία, όχι μόνο τα τωρινά αλλά και σε όποια χρονική περίοδο επιθυμεί.
Εξυπακούεται, πως αυτό ισχύει και για μετά την ενάσκηση οποιασδήποτε εξουσίας από εμάς.
Θέλουμε να πιστεύουμε, πως ο Δήμαρχος θα κάνει πράξη και θα συγκροτήσει ΑΜΕΣΑ την ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ, η οποία θα αναλάβει πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο και δεν θα μείνει για άλλη μια φορά στα λόγια και στις μεγαλοστομίες.
Η επιτροπή αυτή εκτός των άλλων θα πρέπει κατά την προεκλογική περίοδο να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις δαπάνες των δημοτικών συνδυασμών, για να σταματήσει αυτούς, που σκοπεύουν με τα πολλά χρήματα, να εξαγοράσουν συνειδήσεις και ψηφοφόρους με διάφορους έμμεσους ή άμεσους τρόπους.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ «ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ»

Σταμούλης Γρηγόρης
Δήμας Ιωάννης
Μιχάλαρος Γεώργιος
Στρατούρης Γεώργιος

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr

Αρ. ΔΤ: 0068 / 13-03-2012
Θέμα: Αναγκαίες διευκρινίσεις


Η Διοίκηση του Δήμου εκτός του καθιερωμένου πλαισίου της ενημέρωσης των Δημοτών για τις ενέργειες, τις δράσεις και τις εξελίξεις στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο και του πολίτες, θεωρεί εξίσου αναγκαίο να υπενθυμίσει κάποια βασικά δεδομένα, τα οποία ο υπέρμετρος λαϊκισμός, η αγωνία να ασκηθεί άσκοπη και εύκολη κριτική και η μονομέρεια, δείχνουν να αγνοούν.

• Η Διοικητική Μεταρρύθμιση διαμόρφωσε νέα, δύσκολα δεδομένα με τις συνενώσεις των δήμων. Ουσιαστικά το κράτος χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία, αποφάσισε να εφαρμόσει τον "Καλλικράτη" και το έκανε τόσο πρόχειρα ώστε μέχρι την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης, "σχεδίαζε" τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους με –τουλάχιστον – ανεπαρκή κριτήρια. Η κεντρική Διοίκηση με μία απόφαση, απεκδύθηκε των ευθυνών που σωρευθήκαν τα τελευταία χρόνια και τις μετέφερε στις νέες διοικήσεις των Καλλικρατικών Δήμων. Η συνένωση του Δήμου Μεγάρων με το Δήμο Νέας Περάμου, αν και ήταν από τις πιο αρμονικές και τις πιο "φυσιολογικές", απαίτησε χρόνο, προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά. Επίσης θυμίζουμε ότι πέρα από το ζήτημα της ενοποίησης των Δήμων, η νέα Διοίκηση αντιμετώπισε μία σειρά περαιτέρω δυσκολιών με χαρακτηριστικότερη την απουσία ακόμη και προϋπολογισμών στο Δήμο Μεγαρέων.
• Στην όντως πολύ δύσκολη συγκυρία, πολλοί θεωρούν ότι το τιτάνιο έργο της ενοποίησης των δύο Δήμων, έγινε με κάποιο "μαγικό τρόπο", θεωρούν ότι οι δύο πόλεις ξαφνικά μπήκαν στον αυτόματο πιλότο και τα θέματα λύθηκαν χωρίς κόπο και χωρίς σκληρή δουλειά από τους υπαλλήλους των δύο Δήμων. Επίσης οι ίδιοι, προφανώς θεωρούν ότι οι Δήμοι αποτελούν τράπεζες στις οποίες οι δημότες καταθέτουν τις μηνιαίες εισφορές τους. Επίσης το ίδιο εύκολα, συμπεραίνουν ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση (ιδιαίτερα στις μέρες μας) διαθέτει λίστες με τους Δήμους ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, γνωρίζει τις ανάγκες τους και για την υλοποίησή τους, στέλνει αφειδώς χρήματα. Φαντάζονται προφανώς, ότι για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια δεν απαιτούνται άνθρωποι που εργάζονται για την διεκδίκησή τους.
• Ταυτόχρονα, οι ίδιοι άνθρωποι, υποστηρίζουν ότι στο νέο Δήμο, τον μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο της Αττικής, (στην περίοδο που η πολιτική αλλά και η τεχνοκρατική αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων, απαιτεί την σκληρή διεκδίκηση των λύσεων) δεν χρειάζονται εξειδικευμένοι επιστήμονες όπου θα παράγουν αποτελέσματα με βάση την εργασία, τις γνώσεις και εμπειρία. Θεωρούν, επειδή προφανώς στη ζωή τους δεν χρειάστηκε να βγουν από τα δεδομένα τους πλαίσια, ότι ο "σύμβουλος" είναι κάποιος άεργος - χαραμοφάης που απλά πληρώνεται για να κάθεται και αποτελεί σπατάλη για το δημόσιο. Ή ακόμη χειρότερα θεωρούν ότι στη σύγχρονη εποχή η Διοίκηση πρέπει να αποτελεί "ενός ανδρός Αρχή" όπου ο Δήμαρχος αποφασίζει και διατάζει και είναι κάτι σαν "φωτεινός παντογνώστης" που μπορεί να διαχειρίζεται ταυτόχρονα, χωρίς τη στήριξη των συνεργατών του, όλες τις υποθέσεις
• Δυστυχώς για αυτούς που συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την κοινωνική ζωή με λαϊκισμό και ανούσιες υπερβολές, ο Δήμαρχος Μεγαρέων τους διαβεβαιώνει, ότι σέβεται και εκτιμά τη συλλογική δουλειά, απαιτεί και είναι σε θέση να διασφαλίσει ότι στο Δήμο γίνεται σκληρή δουλειά και αυτή η δουλειά έχει σημαντικά και εμφανή αποτελέσματα. Ο Δήμαρχος μιας σύγχρονης πόλης, όπως η Διοίκηση αντιμετωπίζει και οραματίζεται το Δήμο Μεγαρέων, δίνει το πολιτικό στίγμα, δίνει την προοπτική, συνεργάζεται, χρησιμοποιεί όλες τις δυνάμεις, προκειμένου να έχει αποτελέσματα.
Μέσα σε λίγους μήνες η Διοίκηση του Δήμου κατάφερε να υπογράψει σημαντικές συμφωνίες, κατάφερε να ξεπεράσει και να κλείσει χρόνιες πληγές που ταλαιπωρούσαν το Δήμο και την περιοχή. Κατάφερε να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα σημαντικά θέματα και πρώτο από αυτά, το θέμα της διαφάνειας, της ορθολογικής λειτουργίας και κυρίως λειτουργεί με βάση τους κανόνες και τη νομιμότητα. Είναι λογικό ότι η εύκολη κριτική, είναι το μόνο όπλο και η μόνη δυνατότητα που δίνεται στο λαϊκισμό και φανερώνει αποκλειστικά και μόνο την αδυναμία του, να αναγνωρίσει την εξέλιξη του Δήμου, τη διαφορά με το παρελθόν και να συμβάλει στο να αναπτυχθεί η πόλη.
• Ευτυχώς, η εποχή που διανύουμε δίνει πολύ πιο εύκολα τη δυνατότητα στους Δημότες να αντιλαμβάνονται πότε η κριτική είναι εποικοδομητική, πότε στοχεύει στην βελτίωση των όποιων δυσλειτουργιών και πότε γίνεται για να εξυπηρετήσει το λαϊκισμό.
• Οι πολίτες, μπορούν να αναγνωρίσουν, πολύ ευκολότερα, πότε ο δημόσιος λόγος έχει εποικοδομητικό χαρακτήρα και πότε έχει στείρα αντιπολιτευτική στόχευση. Οι πολίτες επίσης, μπορούν να αναγνωρίζουν πότε για παράδειγμα, μία εφημερίδα τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας, πότε προβάλλει με προκλητική μονομέρεια τα θέματα, πότε ενισχύει τα ελάσσονα προκειμένου να αποκρύψει τα σημαντικά.

Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος προσωπικά, δηλώνουν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να κάνουν υποδείξεις στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγεται ο Δημόσιος Διάλογος, δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να κάνουν υποδείξεις για το πως θα ασκείται η κριτική της αντιπολίτευσης και δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να λειτουργήσουν ως αρχισυντάκτες των εφημερίδων.

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης σε αντίθεση με τη συνήθη και αναγκαία διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών για τις δράσεις του Δήμου, θεώρησε σκόπιμο να επισημανθούν κάποια αυτονόητα δεδομένα, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας Δημότης ο οποίος θα θεωρήσει τη σιωπή ως ένδειξη ενοχής.

Η Διοίκηση του Δήμου ελπίζει και επιθυμεί να μην ξαναβρεθεί σε παρόμοια θέση να πρέπει να επιχειρηματολογεί για το αυτονόητο. Ταυτόχρονα δηλώνει ότι συνεχίζει ακούραστα το έργο της, συνεχίζει να στηρίζεται στη νομιμότητα, εμμένει στη διαφάνεια, ενισχύει καθημερινά την προοπτική της περιοχής με έργα ουσίας, συμφωνίες που αποδίδουν, με σχέδιο, στόχους και αποτελεσματικότητα.

"Σεβαστείτε τον εαυτό σας και τους συμπολίτες σας!"

"Αφορμή για το σημερινό κείμενο στάθηκαν οι απανωτές στιγμές περίσσειας 'δημοκρατικής' και κόσμιας αντιπαράθεσης που μας χάρισαν μέλη του δημοτικού μας συμβουλίου σε πρόσφατη συνεδρίαση του ανώτερου διοικητικού οργάνου του Δήμου μας...

...Ανάμεσα στα καθήκοντά σας είναι να 'στολίζετε' με κοσμητικά επίθετα και χαρακτηρισμούς πολιτικούς αντιπάλους και να υποβάλετε το κοινό σε υποχρεωτική ακρόαση αυτού του γλωσσικού πλούτου σας;...

...Συνέλθετε επομένως πριν είναι αργά και σεβαστείτε πρώτα τον εαυτό σας και μετά τους συμπολίτες σας."


Γ. Βαρελάς

"Αποψη" 8/3/12 (θέσεις ...& αντιθέσεις) σελ.8

Νέες προβολές κλασσικού κινηματογράφου στον "Θέογνι"