O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Επιστολή σπουδαστών στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος για Βουρκάρι και λίμνη Κουμουνδούρου!

Επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος στη Δανία απέστειλε η περιβαλλοντική ομάδα του 4ου Σ.Ε.Κ. Δυτικής Αττικής ζητώντας την συνδρομή του για την προστασία του υγροτόπου Βουρκάρι στα Μέγαρα και της λίμνης Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο!

Στην επιστολή τους αυτή αναφέρουν μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα:


"Είμαστε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε τεχνικό σχολείο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα στο 4ο ΣΕΚ (σχολικό εργαστηριακό κέντρο) Δυτικής Αττικής. Ανήκουμε στην περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας και φέτος ασχοληθήκαμε με τους πολύτιμους υγροτόπους της Δυτικής Αττικής. Αυτοί είναι ο υγρότοπος της λίμνης Κουμουνδούρου – που ανήκει στο δήμο Ασπροπύργου – και ο υγρότοπος του Βουρκαρίου - που ανήκει στο δήμο Μεγάρων...

...Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από ιδιώτες για την προστασία και την ανάδειξη αυτών των δύο υγροτόπων (λίμνη Κουμουνδούρου και Βουρκάρι Μεγάρων), ελάχιστα βήματα προόδου έχουν επιτευχθεί. Θέλουμε να ακουστούν οι φωνές διαμαρτυρίας μας...

...Γι’αυτό κι εμείς θέλουμε να κάνουμε κάποιες προτάσεις που αφορούν την ανάδειξη και την προστασία των συγκεκριμένων υγροτόπων. Μπορεί να υπάρχει το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο, σχεδόν τίποτε όμως δεν εφαρμόζεται...

...Εμείς προτείνουμε να υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση των συγκεκριμένων υγροτόπων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών...

...Θεωρούμε ότι είναι καθήκον μας να προστατέψουμε ενεργά τη μοναδική φυσική κληρονομιά όλων μας και να μην αφήσουμε τους υγροτόπους να καταστραφούν...
"


Όλη η επιστολή
(στα αγγλικά):



Συνοδευτικά στοιχεία επιστολής:

Vourkari Wetland --Υγρότοπος Βουρκαρίου


Lake Koumoundourou --Λίμνη Κουμουνδούρου

Ρεπορτάζ από το megara.org για τον 6ο Ποδηλατικό γύρο Μεγάρων



Με μεγάλη, όπως πάντα, συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε ο 6ος Ποδηλατικός Γύρος Μεγάρων την Κυριακή 27/5/2012. Περισσότερα από 250 άτομα διαφόρων ηλικιών πήραν μέρος στο Γύρο συνολικού μήκους 21,4 χιλιομέτρων.

Η διοργάνωση δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα αλλά στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των νέων στη χρήση του ποδηλάτου και την στροφή στη φύση.

Σημαντικό στοιχείο το οποίο χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση είναι η ατομική ασφάλεια του ποδηλάτη. Για τον λόγο αυτό η χρήση κράνους ήταν υπορεωτική (τουλάχιστον στην αφετηρία).

Μεταξύ των συμμετεχόντων είδαμε τον κ. Τάσο Δέσκο, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού Ενεργοί Πολίτες και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ελευθέριο Παπαλευθέρη.

Η αφετηρία του γύρου ήταν στην ανατολική είσοδο των Μεγάρων, θέση Φόρος, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των διοργανωτών και ο τερματισμός έγινε στην Πλατεία Ηρώων όπου τον Δήμο Μεγαρέων εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Αλληλεγγύης και Αθλητισμού κ. Γιώργος Σακελλαρίου.
Πηγή: www.megara.org

Φωτογραφίες από την στάση στο Βουρκάρι:



Δελτίο Τύπου - Ευχαριστήριο "ΚΟΥΡΟΥ"


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟY – ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
"6ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ"


Η Εθελοντική ομάδα του ομίλου μας, διοργάνωσε με επιτυχία τον 6ο ποδηλατικό γύρο των Μεγάρων την Κυριακή 27 Μαΐου 2012.

Η εκκίνηση δόθηκε από τα γραφεία του ομίλου στον Φόρο έναντι των κτελ και είχε μήκος 21 χιλιομέτρων, με αρκετές ενδιάμεσες στάσεις. Η διαδρομή περιελάμβανε επίσκεψη στον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου και στο ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας, είχε διάρκεια δυόμιση ωρών και ο τερματισμός έγινε στην πλατεία Ηρώων στα Μέγαρα.

Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 250 άτομα όλων των ηλικιών, που αν και αριθμός μικρότερος των προηγούμενων ποδηλατοδρομιών, ιδιαίτερα όμως ικανοποιητικός, αφού ήταν υποχρεωτικό το κράνος. Κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, διότι η ασφάλεια προέχει.

Την ποδηλατοδρομία στήριξαν με την ευγενική χορηγία τους: το ΝΠΔΔ Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Δήμου Μεγαρέων ΄΄ΗΡΟΔΩΡΟΣ΄΄, το κατάστημα ποδηλάτων του Κυρίου Στρατούρη Ιεροθέου (I bikes.eu) και τα καταστήματα καφέ LE ROI και BEL AIR, τους οποίους και ευχαριστούμε.

Τα θερμά μας ευχαριστήρια απευθύνουμε επίσης:
α) στο τμήμα τροχαίας Μεγάρων και ιδιαίτερα στον υπαρχιφύλακα Κο Γιαννόπουλο Σωτήριο, οι οποίοι πλοηγήθηκαν και περιφρούρησαν την ποδηλατοδρομία σε άριστο επίπεδο,
β) στους Μεγαρίτες γιατρούς που αποτέλεσαν την ιατρική ομάδα παρακολούθησης, Κυρίους: Παπαλευθέρη Ελευθέριο πνευμονολόγο, Παπαλουκά Αθανάσιο παιδίατρο και Χατζόπουλο Δημήτριο παθολόγο,
γ) στην Λέσχη Μοτοσικλετιστών Μεγάρων που σε συνδυασμό με εθελοντές μας μοτοσικλετιστές, συνέβαλαν στην ομαλή διεξαγωγή της ποδηλατοδρομίας και τέλος, στους εθελοντές μας που προσέφεραν τα μέγιστα για να οργανωθεί και να διεξαχθεί με επιτυχία ο 6ος ποδηλατικός γύρος των Μεγάρων.

Να ευχαριστήσουμε επίσης, τους δημοτικούς σύμβουλους Κο Δέσκο Αναστάσιο, και Σακελλαρίου Γεώργιο, οι οποίοι παρευρέθησαν στην κλήρωση και απονομή των δώρων.

Έπειτα από την επιτυχία και αυτής της ποδηλατοδρομίας, ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τους ποδηλάτες μας για το φθινόπωρο του 2012, με πολύ κέφι και περιήγηση στις όμορφες περιοχές της Μεγαρίδας.


Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Δημήτρης Κατερινίτσας


Δ/ΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ –ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΟΡΟΣ- ΕΝΑΝΤΙ ΚΤΕΛ
Τηλ. 22960 – 24444 fax: 22960 – 21045 - 21120 e-mails: aokoyros@in.gr dimmeg1@hol.gr www.aokoyros.blogspot.com

Χωρίς λόγια!!!