O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε την άδεια για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης στο Πέραμα Μεγάρων!


Με την κατωτέρω επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τον σύλλογο Αναγέννηση Περάματος Μεγάρων και την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Δυτ. Αττικής), ολοκληρώνεται το βασικό στάδιο των προαπαρασκευαστικών ενεργειών για την αναδάσωση του καμένου δάσους του Περάματος.

Ολόκληρη η σχετική επιστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Απομένει πλέον η υλοποίηση της υπάρχουσας μελέτης αναδάσωσης από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής και ευελπιστούμε ότι πράγματι, αυτή την φυτευτική περίοδο που ξεκινάει το Φθινόπωρο, θα πραγματοποιηθεί επιτέλους η πολυπόθητη αναδάσωση-αποκατάσταση του καμένου περιαστικού λόφου του Περάματος, που εκτός των άλλων χρησιμεύει και για φώλιασμα αρκετών ειδών πτηνών που χρησιμοποιούν τον υγρότοπο στο Βουρκάρι για ξεκούραση και τροφοληψία, ιδιαίτερα κατά τη μεταναστευτική περίοδο.

Αποσπάσματα από την εγκριθείσα μελέτη αναδάσωσης:
Να θυμίσουμε με την ευκαιρία αυτή, ότι από το 2008, που κηρύχθηκε η περιοχή αναδασωτέα με απόφαση της Δ/νσης Δασών Δυτικής Αττικής, οι τοπικοί σύλλογοι προσπαθούν, αναλαμβάνοντας πολύμορφες και συντονισμένες δράσεις όπως διεξαγωγή επαφών, αποστολή επιστολών σε όλους τους αρμόδιους για το θέμα φορείς: Δασαρχείο Μεγάρων, Δ/νση Δασών, Μονή Πετράκη, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ, τοπικούς βουλευτές κλπ, να ξεπεράσουν όλα εκείνα τα -κυρίως γραφειοκρατικά- εμπόδια (που αφορούσαν ακόμα και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης δασικής έκτασης) για την πραγματοποίηση της αναδάσωσης.

Τον Μάρτιο του 2012 μάλιστα, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την προστασία της περιοχής του υγροτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" με την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου στο γραφείο της στην Ελευσίνα, με κυρίαρχο θέμα την αναδάσωση του καμένου δάσους στο Πέραμα.


Από τη συνάντηση με την Αντιπερειφερειάρχη Δυτ. Αττικής (Φωτογραφικό αρχείο vourkari.blogspot)

Στην εν λόγω συνάντηση, που είχε διεξαχθεί σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, παρουσία επίσης του Προϊστάμενου της Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Κοκμοτού Ε. και του Ειδικού Συμβούλου κ. Μήτση Κ., η Αντιπερειφερειάρχης κα Σταυρούλα Δήμου, αφού ενημερώθηκε διεξοδικά για τις έως τότε σχετικές ενέργειές μας και τα αποτελέσματά τους, δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η Περιφέρεια την εγκεκριμένη Μελέτη Αναδάσωσης της περιοχής Περάματος Μεγάρων την φυτευτική περίοδο του Φθινοπώρου του τρέχοντος έτους, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ειλικρινή πρόθεσή της για άμεση λύση στο πρόβλημα.

Η κα Δήμου είχε προτείνει επιπρόσθετα, να πραγματοποιηθεί προηγουμένως η σχετική δημοσιοποίηση της δράσης αυτής από την Περιφέρεια και τον Δήμο Μεγαρέων,μέσω του τύπου και των ΜΜΕ, ούτως ώστε η αναδάσωση στο Πέραμα να εξελιχθεί παράλληλα σε «περιβαλλοντική γιορτή» ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχαριστήσουμε τόσο την Εκκλησία της Ελλάδος που έδωσε τη σχετική άδεια όσο και την Περιφέρεια Αττικής που θα είναι ο Φορέας υλοποίησης της αναδάσωσης αυτής και υποσχόμαστε να βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην επιτυχία της.


Από τη φωτιά στο Πέραμα τον Ιουλ. του 2008
(Φωτογραφικό αρχείο vourkari.blogspot)

Απάντηση στο θρασύτατο δελτίο τύπου του ΣΕΘ


Ρεσιτάλ αλαζονείας και θράσους αποτελεί το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 18.7.2012.

Ο ΣΕΘ ψευδέστατα χαρακτηρίζει ως δήθεν «ανώνυμο» το ενυπόγραφο δελτίο τύπου, με το οποίο η «Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου» ενημέρωσε το πανελλήνιο για την καταδίκη των ιχθυοκαλλιεργητών του Πόρου, τους οποίους μήνυσαν και καταδίκασαν -ως πολιτική αγωγή- οι εκπρόσωποί της στη δίκη της 4ης Ιουλίου 2012.

Αντί να καταδικάσει τα φαινόμενα διαχρονικών παραβάσεων και υποβάθμισης του περιβάλλοντος από τα μέλη του, ο ΣΕΘ δικαιολογεί τους ενόχους, διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο της απόφασης του Δικαστηρίου, το οποίο τούς επέβαλε συνολικά ποινές φυλάκισης 144 μηνών και αποζημίωσης 155.000 ευρώ, για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος του Πόρου.

Κατά τον ΣΕΘ (όπως και κατά τους κατηγορούμενους στο δικαστήριο) οι παραβάσεις, δεν οφείλονται στους παραβάτες …αλλά στο «κακό» κράτος, το οποίο 30 χρόνια αφήνει τις εταιρίες να παρανομούν (χωρίς βέβαια να τις τιμωρεί!), αντί να αλλάξει το Νόμο για να νομιμοποιήσει τις παρανομίες τους. Προκειμένου να δικαιολογήσει τους καταδικασθέντες, ο ΣΕΘ ομολογεί μάλιστα ότι η ίδια «υφιστάμενη πραγματική κατάσταση» «παρεμποδίζει» ολόκληρο τον κλάδο (κι όχι μόνο τις μονάδες του Πόρου), καταλήγοντας στην θρασύτατη απαίτηση να αλλάξει ο Νόμος, για να μην ταλαιπωρούνται οι ιχθυοκαλλιεργητές με «ανεπιθύμητες παρενέργειες και τριβές»!

Κατά απολύτως δε παραπλανητικό τρόπο, για να δικαιολογήσει τις παρανομίες των ετών 2005 – 2009, επικαλείται το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών, το οποίο θεσπίστηκε (με το γνωστό τρόπο) το 2011 και τις προβλέψεις του για το τι θα επιτρέπεται (υπό όρους) το 2015.

Αντί λοιπόν να ζητάνε οι τοπικές κοινωνίες την επιβολή της νομιμότητας, ο ΣΕΘ ζητάει και τα ρέστα από την Πολιτεία, προτάσσοντας την βιωσιμότητα του κλάδου, από τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος και της τουριστικής οικονομίας των θιγόμενων περιοχών. Προκειμένου δε να δικαιολογήσει τις απίστευτες απαιτήσεις του, επιστρατεύει την «απειλή» της αποεπένδυσης (των γεωργιανών κεφαλαίων που έχουν κυριαρχήσει τον κλάδο), και επικαλείται την καραμέλα της Μελέτης «του διεθνούς κύρους Οίκου McKinsey».

Την Μελέτη δηλαδή, την οποία χρηματοδότησε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, στις οποίες οι «πρωταθλητές των εξαγωγών» χρωστάνε σχεδόν ένα δις ευρώ και η οποία «συμπτωματικά» προτείνει ως πυλώνα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, (…τι άλλο;) την ενίσχυση του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας. Του κλάδου δηλαδή του οποίου αν η παραγωγή δεν απελευθερωθεί πλήρως (χωρίς περιβαλλοντικούς όρους, όπως ακριβώς ζητάει ο ΣΕΘ), δεν πρόκειται να αποπληρώσει ούτε σε εκατό χρόνια τα χρέη του προς τις χρηματοδότριες της Μελέτης.

Το κερασάκι στην τούρτα των απειλών, τις οποίες έχουμε βιώσει από πρώτο χέρι στις τοπικές κοινωνίες σαν τον Πόρο, όπου τα άγρια ήρθαν να διώξουν τα ήμερα, είναι το μήνυμα στο κλείσιμο του δελτίου του ΣΕΘ: «Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια παραπληροφόρησης που πλήττουν βάναυσα την εικόνα και τη φήμη του κλάδου».
Προς ποίον; Πώς;;

Ο νοών νοείτω…

Πρωτοβουλία για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Πόρου


Διαμαρτυρία με καϊκια ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες στον Πόρο

Δελτίο τύπου: Αποτύπωση και διεκδίκηση οφειλών προς τον Δήμο


ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αρ. ΔΤ: 0139 / 18-17-2012



Θέμα: Αποτύπωση και διεκδίκηση οφειλών προς τον Δήμο


Σε μία ουσιαστική κίνηση για την πλήρη αποτύπωση των οφειλόμενων προς το Δήμο ποσών και τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου, προχώρησε η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων.

Συγκεκριμένα η Διοίκηση αναθέτει σε δικηγορική εταιρεία τον εξώδικο δικαστικό χειρισμό των υποθέσεων που έχουν σχέση με τον καταλογισμό δημοτικών τελών, καθαριότητας και φωτισμού, δημοτικού φόρου, ΤΑΠ καθώς και των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων και του υπεδάφους αυτών, εις βάρος των φυσικών και νομικών προσώπων από τα οποία, μέχρι σήμερα, δεν εισπράττει ο Δήμος.

Από τα στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΕΗ που διαθέτει ο Δήμος γίνεται σαφές ότι διαχρονικά στο Δήμο εμφανίζεται απώλεια εσόδων από πολλά φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στα διοικητικά όρια του Δήμου, αλλά είτε δεν έχουν δηλώσει το πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους, είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου τα ακίνητά τους.

Ιδιαίτερη αξία για την βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου αποκτά το νέο δεδομένο, που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και διεκδίκησης, το οποίο αναφέρει ότι τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, που χρησιμοποιούν ακίνητα στα διοικητικά όρια του Δήμου, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, δημοτικού φόρου, ΤΑΠ, καθώς και τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων και του υπεδάφους αυτών.

Μέσα στις υποχρεώσεις της δικηγορικής εταιρείας περιλαμβάνεται η παροχή συμβουλών προς τους υπαλλήλους του Δήμου για μία σειρά θεμάτων όπως:

• Στην επεξεργασία του ηλεκτρονικού αρχείου της ΔΕΗ και την άντληση στοιχείων για τη βεβαίωση των εσόδων που διαφεύγουν όπως επίσης αναλαμβάνει την υποχρέωση και προχωρά:
• Στη νομότυπη σύνταξη των απαραίτητων για τη βεβαίωση των εσόδων εγγράφων
• Στην έκδοση αποφάσεων για την επιβολή των προστίμων και γενικά σε ότι θα απαιτηθεί για την επίτευξη του στόχου της είσπραξης από το Δήμο των εσόδων που διαφεύγουν


Με την ανάθεση του συγκεκριμένου έργου στην δικηγορική εταιρεία, η Διοίκηση του Δήμου επιχειρεί να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα της διαχείρισης των εσόδων και της αδυναμίας που σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζεται στην είσπραξη των οφειλών προς το Δήμο.

Η Διοίκηση του Δήμου έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και αναζητώντας τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αποτυπωθούν πλήρως τα οφειλόμενα προς το Δήμο ποσά, αλλά κυρίως για να διαμορφώσει ικανές συνθήκες για τη συνολική διεκδίκησή τους, αφενός βάζει τάξη σε ένα χαώδες καθεστώς, και αφετέρου αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει προς όφελος του συνόλου των πολιτών του Δήμου, αποτυπώνοντας και διεκδικώντας τα όσα είναι υποχρεωμένα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να καταβάλλουν στο Δήμο.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, τονίζει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί ένα έργο ουσίας και παρακαταθήκη για το Δήμο, τακτοποιεί υποθέσεις οι οποίες παρέμεναν ασαφείς για χρόνια, λειτουργεί στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ισονομίας και κυρίως δίνει απαντήσεις σε όσους βιαστικά και χωρίς γνώση των πραγματικών δεδομένων επιχειρούν να διαμορφώσουν κλίμα απαξίωσης των Κοινωνιών Θεσμών.

Κυρίως όμως με την διαδικασία αποτύπωσης και διεκδίκησης των οφειλομένων προς το Δήμο ποσών, η Διοίκηση του Δήμου αποκαθιστά τις πολυετείς αδικίες οι οποίες συντελούνταν εις βάρος του Κοινωνικού Συνόλου από την αδυναμία των Διοικήσεων να εισπράξουν τα πραγματικά ποσά που ο Δήμος και κατά συνέπεια η κοινωνία δικαιούται!

Απολογισμός 2011 Εξωραϊστ. συλλόγου Αγ. Κων/νου & Ελένης Ήρεμου Κύματος Μεγάρων

Ήρεμο Κύμα-Ιουλ.2011 (φωτογραφικό αρχείο vourkari.blogspot)


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝ – ΚΑΤΟΙΚΟΙ,

Τον Αύγουστο θα κάνουμε εκλογές. Στην τριετία που πέρασε όλες οι δραστηριότητες του συλλόγου σκοπό είχαν να καλυτερεύσουν την ποιότητα ζωής μας που συνεχώς χειροτερεύει και λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης αλλά και λόγω της ανικανότητας και αδιαφορίας των υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα είναι οπωσδήποτε πενιχρά εξαιτίας της μικρής συμμετοχής στα δρώμενα και των λίγων μόνιμων κατοίκων στην περιοχή. Αναλυτικά οι ενέργειες που έγιναν είναι:

Δήμος Μεγαρέων –
Έχουμε επισκεφτεί τον κ. Δήμαρχο τέσσερις φορές και έχουμε παραστεί σε αρκετές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της επιτροπής διαβούλευσης (έχει δημιουργηθεί η επιτροπή αυτή από τον νόμο για να προτείνουν οι φορείς της περιοχής λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν). Και στις κατ’ιδίαν συζητήσεις αλλά και στις επιτροπές η μόνιμη απάντηση του κ. Δήμαρχου ήταν <έχετε δίκαιο... είναι πρώτη μου προτεραιότητα... δεν υπάρχουν χρήματα...> κλπ.
Έτσι βλέπετε μόνοι σας ότι τα σκουπίδια δεν μαζεύονται κανονικά ιδίως τώρα που είναι καλοκαίρι και είμαστε πολύ περισσότεροι, στην παραλία κόβουμε τα χόρτα και καθαρίζουμε με δικά μας έξοδα (παρά τις υποσχέσεις) και για να έρθει η αρπάγη του Δήμου να μαζέψει τα κλαδέματα πρέπει να πάρουμε εκατό τηλέφωνα. Την τελευταία φορά μάλιστα φέραμε άλλον γιατί μας είπαν ότι δεν θα την ξαναστείλουν. Για να μην αναφερθούμε στο εξαιρετικά δύσκολο (!) έργο που είναι η αλλαγή στις καμένες λάμπες που και αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Μπήκαν Φώτα στον πάνω δρόμο μέχρι ενός σημείου (ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ολοκληρώθηκε με αυτήν) και το θέμα της τσιμεντόστρωσης των μονοπατιών πάει στο εγγύς μέλλον(!).
Για το πρόβλημα του σχιστού ο κ. δήμαρχος ήταν κατηγορηματικός από την αρχή ότι δεν μπορεί να επισκευάσει τον δρόμο.

ΔΕΣΦΑ -
Έγιναν και με τους υπεύθυνους της επιχείρησης συναντήσεις με δική μας προτροπή, στις οποίες το βασικό θέμα ήταν το σχιστό (αλλά και οι δενδροφυτεύσεις και τα μονοπάτια και η παροχή νερού το καλοκαίρι). Εκδηλώθηκε σαφής καλή πρόθεση για να βοηθήσουν αλλά δυστυχώς είμαστε στη μέση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας. Στην τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Δήμαρχο ειπώθηκε ότι θα φτιάξει η εταιρεία τον δρόμο (έχει ήδη κάνει την μελέτη).

Κυνήγι -
Επισκεφτήκαμε το Δασαρχείο, τον στρατιωτικό διοικητή, αλλά και τον υπεύθυνο στον αερολιμένα με σκοπό να απαγορευτεί το κυνήγι από το τείχος της Αγίας Τριάδας. Παρά το γεγονός ότι όλοι συμφώνησαν μέχρι στιγμής το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Έτσι βάλαμε κάποιες πινακίδες μόνοι μας σε θέσεις που υποδείχτηκαν από το Δασαρχείο.

Βουρκάρι - ΕΛΠΕ
Συμμετέχουμε ενεργά και οικονομικά στο αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι φορείς της περιοχής και έχουμε καταφέρει την αναστολή της έκδοσης αδειών αλλά και εργασιών στον όρμο του Βουρκαρίου. Επίσης εκκρεμεί η προσφυγή που έχει γίνει κατά των Ελπε για την δημιουργία μονάδας παραγωγής ρεύματος στο Πέραμα Μεγάρων.

Υπόλοιπες δραστηριότητες
Καθαρίζουμε όπως αναφέρθηκε στην αρχή την παραλία και τον κεντρικό δρόμο (όσο καλύτερα γίνεται). Κάνουμε κάθε χρόνο μετρήσεις της ποιότητας του νερού της θάλασσας (μία φορά έγινε και του πόσιμου νερού). Διαμορφώθηκε με πολύ κόπο ο χώρος για παιδική χαρά – γηπεδάκι στην αρχή του οικισμού. Τέλος φτιάχτηκε κολώνα και έγιναν οι διαδικαστικές ενέργειες για να έρθει το ρεύμα στην εκκλησία.

Ενοποίηση συλλόγων
Έχει γίνει πολλή κουβέντα για να ενοποιηθούν οι σύλλογοι και μάλιστα έγινε και μία κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων αλλά μείναμε στις επισημάνσεις. Αποφασίσαμε λοιπόν να υπάρχει επιλογή ΝΑΙ ή ΟΧΙ στις εκλογές έτσι ώστε να αποφασίσετε εσείς τι θέλετε να γίνει. Ο μοναδικός όρος είναι να ενοποιηθούν ίδια πράγματα (πχ. ταμείο, εργαλεία κλπ).
Από το Δ.Σ. που εκλέκτηκε, ένας δεν ήρθε καμία φορά στις συνεδριάσεις και διαγράφτηκε και ο επόμενος στη σειρά δεν ήθελε να πληρώσει συνδρομή (δεν είχε πληρώσει ποτέ) και αποχώρησε.
Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και θεωρούμε την συμμετοχή σας απαραίτητη για να μην υπάρχουν αστοχίες και παραλλείψεις.

** ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΙΣ 28/07/2012 ΣΤΙΣ 7:30μμ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ

** ΕΚΛΟΓΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

** ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29/07/2012 ΑΠΟ ΤΙΣ 08:00 ΕΩΣ ΤΙΣ 12:00


Υποψηφιότητες έως την συνέλευση στις 28/07/2012.


Το Δ.Σ.

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!!!