O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Νέα ερώτηση στη Βουλή για το Βουρκάρι από την βουλευτή Ηρώ Διώτη


Ημερομηνία παρέμβασης:
Παρ. 27/07/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


ΘΕΜΑ: Για τον Υγρότοπο Βουρκάρι Μεγάρων



Ο όρμος "Βουρκάρι" βρίσκεται στην παραλιακή περιοχή των Μεγάρων μεταξύ Ν. Περάμου, Σαλαμίνας και Πάχης. Είναι ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας υγροβιότοπος όπως έχει καταδειχθεί από μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση υγροβιότοπος στη Δυτική Αττική και αποτελεί πολύ σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό πτηνών και φιλοξενεί εκατοντάδες είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα είδη. Οι κάτοικοι των Μεγάρων διεξάγουν χρόνια τώρα αγώνα για την περιοχή τους ζητώντας από την πολιτεία να προστατεύσει τον υγροβιότοπο με την θέσπιση όλων εκείνων των μέτρων που είναι απαραίτητα για την προστασία του.

Αρκετές φορές έχει έρθει το θέμα της προστασίας του Υγροβιότοπου στη βουλή με ερωτήσεις βουλευτών διότι ο υγροβιότοπος στο Βουρκάρι είναι ύψιστης σημασίας αν σκεφτεί κανείς τι συμβαίνει στην Αττική και πως εξαφανίζονται οι υγρότοποι ο ένας μετά τον άλλο.

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, στις 27.07.2011, η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας ενέκρινε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος «χαρακτηρισμός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων ως περιοχή προστασίας της φύσης και του τοπίου». Στις 29/07/2011 ο φάκελος εστάλη στο ΥΠΕΚΑ για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Από τότε βρίσκεται στο υπουργείο μέσα σε κάποιο συρτάρι χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για την τύχη του.

Επειδή,
- η Αττική έχει απόλυτη ανάγκη κάθε εναπομείναντα υγροβιότοπο και απαιτείται η προστασία όλων
- η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της Πολιτείας
- τα Μέγαρα είναι επιβαρυμένη περιοχή

Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η καθυστέρηση με το Π.Δ για το χαρακτηρισμό του υγροτόπου και ποιες ενέργειες θα κάνει για να επισπεύσει την υπογραφή του;

2. Πότε προβλέπεται να εκδοθεί το Π.Δ.;



Η ερωτώσα βουλευτίνα,

Ηρώ Διώτη

Καμμιά αντίρρηση;;!!

Πηγή: www.megaritiko.blogspot.gr