O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

14 Νοέμβρη: Πανευρωπαϊκή Ημέρα Απεργίας!


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου στον φετινό καθαρισμό του Βουρκαρίου!!!

Ο ζήλος των συμμετέχοντων και στον φετινό καθαρισμό ήταν ιδιαίτερα έκδηλος!
Με απόλυτη επιτυχία και σύμμαχο τον καιρό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου ο ετήσιος καθαρισμός του υγροτόπου των Μεγάρων. Μάλιστα φέτος η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς παρευρέθηκαν στο Βουρκάρι κοντά στα 90 άτομα όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και πάρα πολλά παιδιά.

Από νωρίς το πρωϊ εθελοντές της Ορνιθολογικής εγκατέστησαν ειδικά όργανα παρατήρησης και όσοι κατεύθαναν στο σημείο συνάντησης πλησίον του "Τείχους" της Αγίας Τριάδας είχαν την ευκαιρία, περιμένοντας την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης και την έναρξη της δράσης του καθαρισμού, να παρατηρήσουν αρκετά πουλιά που φιλοξενούνται αυτή την εποχή στο Βουρκάρι υπό την φροντίδα και την επίβλεψη κυρίως του ορνιθολόγου  (παρατηρητή και καταγραφέα εδώ και αρκετά χρόνια της ορνιθοπανίδας του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου) κ. Λεωνίδα Μπρικιάτη.

Πριν από την έναρξη του καθαρισμού το ιδρυτικό μέλος του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου, δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων και επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών Μεγάρων & Νέας Περάμου" Τάσος Δέσκος, αφού καλωσόρισε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες για την μαζική τους παρουσία στον καθαρισμό, αναφέρθηκε στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας διάσωσης του υγροτόπου των Μεγάρων και στην αναμονή πλέον -στο αμέσως προσεχές διάστημα- της τελικής υπογραφής του ειδικού Προεδρικού διατάγματος για την προστασία του, καθώς επίσης και για την πρόσφατη έγκριση σημαντικού κονδυλίου από την Περιφέρεια Αττικής, για την αναδάσωση του περιαστικού λόφου του Περάματος που αποτελεί χερσαίο τμήμα του υγροβιότοπου.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ορνιθολόγος κ. Λεωνίδας Μπρικιάτης ο οποίος ενημέρωσε για την ιδιαιτερότητα του Βουρκαρίου ως μεταναστευτικού σταθμού σπάνιων και απειλούμενων πτηνών, καθώς και για τη σημαντικότητα των πληθυσμών πολλών διαφορετικών ειδών πτηνών που βρίσκουν σε αυτόν έναν τόπο ξεκούρασης και τροφοληψίας. Αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στην σημασία της αναδάσωσης στο λόφο του Περάματος και προέτρεψε τον Συντονιστικό Φορέα να ζητήσει αυτή να γίνει κυρίως με δενδρύλια από δρυς (βελανιδιές) και να αποφευχθεί πάση θυσία η φύτευση ξενικών ειδών.

Έπειτα, ο εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής κ. Σπύρος Ψύχας μίλησε για την αναγκαιότητα της διατήρησης των μικρών υγροτόπων στην διατήρηση της βιοποικιλότητας και της επιβίωσης των πτηνών κατά το μακρύ και επίπονο ταξίδι της μετανάστευσης, αλλά και για τις υπόλοιπες λειτουργίες που τα ευαίσθητα αυτά οικοσυστήματα επιτελούν στην αλυσίδα της ζωής.

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο φίλος του Βουρκαρίου Υποπλοίαρχος Π.Ν. ε.α. Δημήτρης Πλαταράς, ο οποίος έκανε αναφορά στην ιστορία και τη σημασία του "Τείχους των Μεγάρων" που, ως γνωστόν, έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο της πατρίδας μας.

Ο μεγάλος αριθμός των παρευρισκομένων (παρόλο που δεν έλαβαν όλοι μέρος στον καθαρισμό) επέτρεψε τη δημιουργία πολλών ομάδων οι οποίες κυριολεκτικά ακροβολίστηκαν στο Βουρκάρι "σαρώνοντας" μια αρκετά μεγάλη έκταση που εκτείνονταν από πέραν του "Τείχους" και προς τον οικισμό της Αγίας Τριάδας μέχρι την απέναντι πλευρά στις Αλμύρες και τις παρυφές του λόφου του Περάματος!

Τα σκουπίδια (πλαστικά μπουκάλια, λάστιχα κλπ) μαζεύτηκαν σε μαύρες σακούλες απορριμμάτων, οι οποίες, αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία περιμετρικά του Βουρκαρίου, περισυλλέχτηκαν μετέπειτα από την μηχανική αρπάγη του Δήμου.

Στον καθαρισμό συμμετείχαν τοπικοί σύλλογοι (Καθαρό Περιβάλλον Αγίας Τριάδας, Αναγέννηση Περάματος, Αλμύρες Βουρκαρίου, Αγ. Κων/νου & Ελένης Ήρεμου Κύματος), μεγάλος αριθμός εθελοντών της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων "Κούρος" και του ΣΕΔ (Σώμα Έρευνας και Διάσωσης Μεγάρων) , το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεγάρων, η Αγέλη Λυκόπουλων Μεγάρων, εθελοντές της WWF και της Ορνιθολογικής, ευαισθητοποιημένοι πολίτες από τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο αλλά και φίλοι του υγροτόπου από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
   
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αρωγούς του καθαρισμού: Την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του Σκάϊ, τον Δήμο Μεγαρέων που προσέφερε σακούλες απορριμμάτων και γάντια μιας χρήσης διαθέτοντας παράλληλα και την μηχανική αρπάγη, την Ορνιθολογική με τους εθελοντές της που διέθεσαν τα όργανα παρατήρησης πουλιών (τηλεσκόπια και κυάλια), τον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που διαφήμιζαν συνεχώς και αφιλοκερδώς την δράση μας αυτή, ιδιαίτερα την εφημερίδα "Ενημέρωση" για την δωρεά των 40 έγχρωμων αφισσών της εκδήλωσης και το Megara TV για την τηλεοπτική κάλυψη του καθαρισμού και την αποστολή πλάνων στον Σκάϊ, την εταιρεία Μενιδιάτης για την δωρεάν προμήθεια μεταλλικού κάδου αποκομιδής απορριμμάτων, την Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "Κούρος" που εκτός από τη συμμετοχή της στον καθαρισμό διέθεσε και μπουκαλάκια εμφιαλωμένου νερού και τον φίλο μας Σπύρο από το γειτονικό blog  www.egialos.blogspot.gr που φιλοτέχνησε, όπως κάθε χρόνο αφιλοκερδώς, τις αφίσες της εκδήλωσης. (Ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη αν έχουμε ξεχάσει κάποιον...)

Το πιο μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ανήκει στην κάθε μία και στον κάθε έναν ξεχωριστά, που διέθεσε το Κυριακάτικο πρωϊνό του παίρνοντας μέρος στην καθιερωμένη εθελοντική δράση του Συντονιστικού Φορέα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα την αγάπη του για το Βουρκάρι και ταυτόχρονα επιβραβεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις χρόνιες προσπάθειές μας.

Το πάγιο αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας (που πλέον ξέφυγε από τα στενά όρια της περιοχής μας και έγινε τώρα υπερτοπικό) για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου επιτέλους ικανοποιείται! Ραντεβού λοιπόν και πάλι του χρόνου για καθαρισμό αλλά και αναδάσωση σε έναν υγρότοπο που θα είναι πλέον και "με την βούλα" αναγνωρισμένος και προστατευμένος με ειδικό καθεστώς νομικής προστασίας!

Οι εθελοντές της Ορνιθολογικής εγκατέστησαν από πολύ νωρίς ειδικά τηλεσκόπια ενώ προσέφεραν παράλληλα και κυάλια για την παρατήρηση των πουλιών

Από αριστερά προς τα δεξιά: o εκπρόσωπος της Ορνιθολογικής Σπύρος Ψύχαςο ορνιθολόγος Λεωνίδας Μπρικιάτης και το ιδρυτικό μέλος του Φορέα Τάσος Δέσκος

Ο Δημήτρης Πλαταράς αναφέρεται στην ιστορία του "Τείχους των Μεγάρων"

Παρευρισκόμενοι παρακολουθούν τους ομιλητές

Ομάδα εθελοντών καθαρίζει το "πέταλο" της Αγίας Τριάδας

Στο σημείο ακολουθεί και άλλη ομάδα εθελοντών 

Μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Μεγάρων καθαρίζουν πέριξ του "Τείχους" της Αγίας Τριάδας. (Αν κλικάρετε στην εικόνα για να μεγεθυνθεί θα παρατηρήσετε άλλους εθελοντές να καθαρίζουν ακριβώς στην απέναντι πλευρά!)

Ομάδες εθελοντών στις Αλμύρες
Προπορευόμενο τμήμα βρίσκεται ήδη στις παρυφές του λόφου του Περάματος


















































































Η Αγέλη Λυκόπουλων Μεγάρων ετοιμάζεται να αναλάβει ενεργό δράση!
Μικροί - μεγάλοι, όλοι στον καθαρισμό! (Στο βάθος δεξιά διακρίνονται και άλλοι εθελοντές)


















Το κέφι και η ευχάριστη διάθεση δεν έλειψε ούτε από τη φετινή δράση καθαρισμού του υγροτόπου

Τα "λάφυρα" από τον καθαρισμό πλησίον του λόφου του Περάματος

Κάποια από τα "λάφυρα" του καθαρισμού στις Αλμύρες                                                                                                   
Σκουπίδια στον μεταλλικό κάδο της εταιρείας "Αφοί Μενιδιάτη"

Μαζεμένα σκουπίδια στην Αγία Τριάδα

Η μηχανική αρπάγη του Δήμου "επί τω έργον" αποκομιδής των συγκεντρωμένων σκουπιδιών

Εκ μέρους του Δήμου Μεγαρέων παρέστη ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. "Ηρόδωρος" κ. Γιώργος Σακελαρίου. Στην φωτογραφία μαζί με τον Πρόεδρο του "Κούρου" Δημήτρη Κατερινίτσα και τα μέλη Παναγιώτη Νάστο και Μελέτη Ρήγα.

Οι εθελοντές του "Κούρου" προσφέρουν νερά στους συμμετέχοντες

Από την επίσκεψη του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Περάμου στο Βουρκάρι

Παρατήρηση πουλιών από τους Ναυτοπρόσκοπους Νέας Περάμου
Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου (την προηγουμένη του καθαρισμού του υγροβιοτόπου), μέλη του 4ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέας Περάμου επισκέφθηκαν το Βουρκάρι για περιβαλλοντική ενημέρωση και παρατήρηση πουλιών.

Τους Ναυτοπρόσκοπους που συνόδευαν οι τρεις βαθμοφόροι,  κ.κ. Γεραβέλης Βασίλης, Χρήστου Πέτρος και Μουντούρης Πάνος, υποδέχτηκε τετραμελής αντιπροσωπεία του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του υγροτόπου των Μεγάρων.

Την ξενάγηση-ενημέρωση άρχισε ο Δημήτρης Πλαταράς ο οποίος μίλησε για την ιστορία του Τείχους της Αγίας Τριάδας και το σπουδαίο ρόλο που αυτό διαδραμάτισε την περίοδο της επανάστασης του 1821.

Έπειτα το λόγο πήρε το ιδρυτικό μέλος του Φορέα Τάσος Δέσκος ο οποίος μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία του υγροτόπου, για τα πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών που φιλοξενεί καθώς και για την αίσια έκβαση των χρόνιων προσπαθειών για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξή του.

Παρόν και ο Παναγιώτης Νάστος εκπροσωπώντας την Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "Κούρος" (από τα ποιό δραστήρια μέλη-συλλόγους που συναπαρτίζουν τον Συντονιστικό Φορέα) η οποία και διέθεσε τέσσερα ζεύγη κυάλια για την παρατήρηση των πουλιών.

Οι ναυτοπρόσκοποι που έφτασαν από τη Νέα Πέραμο με τα ποδήλατά τους, αφού απόλαυσαν τους ερωδιούς, το φλαμίγκο, τα γλαρόνια και άλλα μικρότερα παρυδάτια πουλιά, απόλαυσαν την ηλιόλουστη ημέρα παίζοντας διάφορα παιχνίδια και τραγουδώντας προσκοπικούς σκοπούς, ενώ έπειτα γευμάτισαν δίπλα στον υγρότοπο.

Φεύγοντας, προσέφεραν στα μέλη του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου μια όμορφη αναμνηστική πλακέτα.

Ο Δημήτρης Πλαταράς εξηγεί στην ομάδα των Ναυτοπροσκόπων την ιστορία του "Τείχους"

Ο Δημήτρης τους δείχνει από κοντά την είσοδο του "Τείχους"

Ο Τάσος Δέσκος ενημερώνει για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών του Συντονιστικού Φορέα

Συζητώντας για την σημασία του υγροτόπου και τα διάφορα είδη πτηνών που φιλοξενούνται σε αυτόν
 
Η αναμνηστική πλακέτα από το 4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων της Νέας Περάμου