O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αυθαιρεσίας συνέχεια στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά - Μαραθώνα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ταβερνών) στο παραλιακό μέτωπο του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα. Με το άρθρο 63 του αντιδασικού Ν. 4280/2014 [1] δίνεται παράταση ζωής ενός έτους σε ανάλογες επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της προστατευόμενης περιοχής, πάνω στον αιγιαλό και σε κτίρια κηρυγμένα αυθαίρετα και κατεδαφιστέα, τροποποιώντας αυθαιρέτως το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Σχινιά.
Το επίμαχο άρθρο αγνοεί τις οριστικές και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης των εν λόγω ταβερνών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα από το 1999 και καταδεικνύει το έλλειμμα οποιασδήποτε πολιτικής βούλησης για ουσιαστική εξυγίανση και προστασία της περιοχής. Επιπλέον, «μεριμνά» για την παράτυπη μετεγκατάσταση των ταβερνών στη Ζώνη Β2 του Εθνικού Πάρκου, αψηφώντας το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε τις διατάξεις του Π.Δ. που προέβλεπαν «…ότι επιτρέπεται εντός της Ζώνης Β2 η ανέγερση εστιατορίων, ταβερνών και αναψυκτηρίων…», κρίνοντας ότι τέτοιου είδους χρήσεις δε συνάδουν με τους σκοπούς του Εθνικού Πάρκου [2]. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της πλημμελούς προστασίας της περιοχής του Σχινιά έχει απασχολήσει επανειλημμένως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας των ενδείξεων για τη συνεχιζόμενη υποβάθμισή της και τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας.
Η προστατευόμενη περιοχή του Σχινιά ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, πολιτιστική και εκπαιδευτική της αξία. Έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, έχει αναγνωριστεί ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Σ.Π.Π.), ενώ έχει ενταχθεί και στο ευρωπαϊκό οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης (Ε.Ζ.Δ.).
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλούν τις αρμόδιες αρχές να επιδείξουν την αρμόζουσα βούληση για την αποτελεσματική προστασία, διατήρηση και ορθολογική διαχείριση της πολύτιμης αυτής φυσικής περιοχής προχωρώντας, κατ’ ελάχιστον και ως οφείλουν, στην άμεση αναστολή λειτουργίας των ταβερνών που αποτελούν διαχρονικό «μνημείο» αυθαιρεσίας. Οι ανωτέρω -αυτονόητες- ενέργειες πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τις προστατευόμενες περιοχές.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Μαμάη 3Α, 10440 Αθήνα
Τηλ/Fax: 210 8228795
Υπεύθυνη Θεμάτων Παράκτιας Διαχείρισης:
Ναταλία Ρουμελιώτη
email: coasts@medsos.gr

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681 Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937
Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας:
Κατερίνα Γιοσμά
email: kgiosma@ornithologiki.gr

Σημειώσεις προς συντάκτες:
[1] Νόμος 4280/2014, άρθ. 63: «Στο άρθρο 4 του από 22−6/3.7.2000 προεδρικού διατάγματος «χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχινιά − Μαραθώνα ως Εθνικού Πάρκου» (Δ΄ 395/2000) προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής: «10. Οι υφιστάμενες προ του έτους 1955 ταβέρνες διατηρούνται μέχρι να εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους στη Ζώνη Β2, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος έξι μηνών από τη σύνταξη της έκθεσης − μελέτης για τη ζώνη Β2, που προβλέπεται στο κεφάλαιο Β΄ παράγραφος IV.11α της υπ’ αριθ. 32473/7718/17.12.2001 κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Γεωργίας «Κανονισμός Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα (Ν. Αττικής) και Σχέδιο Διαχείρισης αυτού» (Β΄ 1830) και σε κάθε περίπτωση για ένα χρόνο.»».

[2] Βρείτε συνημμένη εδώ την υπ’ αριθμ. 1318/2001 απόφαση του ΣτΕ.