O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Γ.Π.Σ. ΜΕΓΑΡΩΝ: ΣΧΕΔΙΟ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ Ή ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ;

Μόλις πριν λίγους μήνες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η ολοκλήρωση, από μέρους της εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας, του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Μεγάρων, σύμφωνα με το οποίο ορίζονται, μετά από πολλά χρόνια, οι νέες χρήσεις γης στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας.
Η είδηση αυτή μάλιστα παρουσιάστηκε με τρόπο πανηγυρικό από την προηγούμενη δημοτική αρχή (με σχετική αρθογραφία της στον τοπικό τύπο), ως το μέγιστο «επίτευγμα» της διοίκησής της για τον τόπο.

Ας δούμε όμως ποιες είναι οι δύο αλλαγές που επήλθαν, την τελευταία στιγμή και εν αγνοία της Μεγαρικής κοινωνίας, σε σχέση με την αρχική απόφαση-πρόταση του ίδιου του Οργανισμού Αθήνας καθώς και τι προβλέπει τελικά αυτή η τελευταία απόφαση-πρότασή του αναφορικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή, όπως ακριβώς είναι καταγεγραμμένο στο κείμενο της σχετικής τελευταίας τροποποίησης του Γ.Π.Σ. Μεγάρων που εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας τον Μάιο του 2014:

1. Στο τεράστιο τμήμα εκατέρωθεν της εισόδου της πόλης από την παλιά και τη νέα Εθνική Οδό και σε συνέχεια με τη Νέα Πέραμο, το οποίο σημειωτέον έχει έκταση μεγαλύτερη από τον αστικό ιστό της πόλης των Μεγάρων, προτείνεται ο καθορισμός ζώνης παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης τεχνολογικό και επιχειρηματικό πάρκο, με αύξηση του συντελεστή δόμησης ως τον μέγιστο επιτρεπόμενο που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία και φτάνει το 1,6.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι πλην των Ναυπηγείων και των Διυλιστηρίων που αποτελούν βιομηχανικές δραστηριότητες υψηλής όχλησης, όλες οι άλλες (δηλαδή το 90% των επιχειρήσεων της χώρας) θα δύνανται να εγκατασταθούν στην είσοδο της πόλης των Μεγάρων! μετατρέποντας στην ουσία τον χαρακτήρα της πόλης σε καθαρά βιομηχανικό, στα πρότυπα της Ελευσίνας, με ότι αυτό συνεπάγεται…

2. Στην περιοχή βόρεια του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων επιτρέπεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως ισχύος!, ως αποτέλεσμα της αποδοχής (από μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας) προηγούμενου σχετικού υποβληθέντος αιτήματος από εκπρόσωπο των ΕΛΠΕ ο οποίος παρέστη στα γραφεία του Οργανισμού κατά τη συζήτηση της εν λόγω τελευταίας τροποποίησης του ΓΠΣ Μεγάρων (βλέπε ακόλουθο σχετικό απόσπασμα).


Αξίζει να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι: α) το 2008, ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης Χρ.Φώλιας είχε χορηγήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 390MW στην εταιρεία ΕΛΠΕ ΑΕ στο Πέραμα Μεγάρων, παρά τη σύσσωμη αντίθεση της Μεγαρικής κοινωνίας (όπως είχε εκφραστεί εντόνως και επισήμως από τον τότε Δήμαρχο Χρ.Σύρκο) και παρά τις έγγραφες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου τόσο από τον Δ.Σιούφα, προκάτοχό του Υπουργό της ίδιας Κυβέρνησης, όσο και από την ίδια την εταιρεία, και
β) η νομιμότητα αυτής της απόφασης αδειοδότησης εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2014 στο Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από σχετική προσφυγή του Συντονιστικού Φορέα των συλλόγων για την προστασία του υγροβιότοπου των Μεγάρων και αναμένεται η έκδοση της απόφασης του  Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Θεωρώντας ότι και οι δύο προαναφερόμενες («εν μία νυκτί» θα λέγαμε) αλλαγές στο Γ.Π.Σ. Μεγάρων αποτελούσαν κυριολεκτικά την «ταφόπλακα» της όποιας ανάπτυξης οραματιζόμαστε για τον τόπο μας και συναισθανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, διενεργήσαμε εγκαίρως σειρά επαφών, κυρίως με στελέχη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προεξέχοντος του Κ.Διάκου, νομικού συμβούλου του Υπουργού, προκειμένου να ενημερωθούμε ενδελεχώς για τη διαφαινόμενη τραγική εξέλιξη και κυρίως για να επισημάνουμε τους ολέθριους κινδύνους που ελλόχευε για το μέλλον του τόπου μας.
Σε όλες τις επαφές μας διαπιστώσαμε με ανακούφιση ότι οι ανησυχίες-ενστάσεις μας έγιναν απόλυτα αποδεκτές και λάβαμε την ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση, σε όλους τους τόνους, ότι πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι η αποφυγή, έστω και την ύστατη στιγμή, των δεινών αυτών που προδιαγράφονταν στο τροποποιημένο Γ.Π.Σ. των Μεγάρων (το οποίο πράγματι όδευε στο γραφείο του Υπουργού για υπογραφή).

Χαιρετίζουμε λοιπόν με θέρμη την, προς την ίδια κατεύθυνση, πρόσφατη σχετική απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων να ζητήσει να απαλειφθούν τόσο η δημιουργία του τεχνολογικού – επιχειρηματικού πάρκου στην είσοδο των Μεγάρων, όσο και η εγκατάσταση εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή, αντιλαμβανόμενοι  παράλληλα όλες τις ανησυχίες και των δημοτικών παρατάξεων που ψήφισαν λευκό ζητώντας ακόμα περισσότερες διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό όμως που πραγματικά αδυνατούμε να κατανοήσουμε είναι η αδικαιολόγητη στάση της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, η οποία δια στόματος του τέως Δημάρχου επέμεινε σθεναρά, πέρα από κάθε λογική, ότι δεν πρέπει να ζητήσουμε να απαλειφθούν οι προαναφερθείσες άκρως επικίνδυνες και υπονομευτικές αλλαγές που έγιναν κατά την τελευταία τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Μεγάρων και μάλιστα εν αγνοία του Μεγαρικού λαού, για να μην καθυστερήσει κι άλλο το Γ.Π.Σ, επιχειρηματολογώντας μάλιστα με πρωτοφανή εμμονή, ότι από την μια,  έτσι κι αλλιώς ούτε ο ίδιος ο Υπουργός δεν έχει το δικαίωμα να κάνει διορθώσεις στο Γ.Π.Σ! και από την άλλη, ότι θα μπορούμε πάντα (εκ των υστέρων όμως) να προσφεύγουμε δικαστικά ενάντια στις βιομηχανίες που θα εγκατασταθούν στην πόλη μας!
Αρνητική εντύπωση εξάλλου προκαλεί και η επίσημη ομολογία υψηλόβαθμου στελέχους της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Μεγαρέων που παρευρέθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε τους ζητήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή  να συμμετάσχουν ως αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου σε κάποια από τις συσκέψεις της Δημοτικής αρχής με στελέχη του Οργανισμού Αθήνας, σε οποιοδήποτε στάδιο της επεξεργασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Μεγάρων!

Κλείνοντας την τοποθέτησή μας δραττόμαστε της ευκαιρίας να δηλώσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια, επίγνωση και αποφασιστικότητα, για ακόμα μία φορά και προς πάσα κατεύθυνση, ότι είμαστε και θα είμαστε σταθερά απέναντι σε οποιεσδήποτε ενέργειες υποβαθμίζουν και υπονομεύουν το περιβάλλον της Μεγαρίδας και κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής μας, διαρκώς παρόντες (χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες) στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την αποτροπή τους.

Στο Βουρκάρι...

"Σταχτοτσικνιάς" - Βουρκάρι Μεγάρων, 26-04-2015