O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Μεγάρων στον Αθηναικό τύπο

Αυτή την Κυριακή η ''εφημερίδα των συντακτών'' είχε αφιέρωμα τριών σελίδων στην κρήνη του Θεαγένους. Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην πορεία των ανασκαφών για το μνημείο αυτό με την εξαιρετική αρχαιολογική σημασία.
Έρχεται η δημοσίευση αυτή σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη και επικίνδυνη στιγμή για τα Μέγαρα. Είναι η εποχή που δίνεται πάνδημος αγώνας για την αποτροπή σχεδίων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα Γεράνεια. Μια προοπτική που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής με άξονες την αγροτική οικονομία, την αλιεία και τον τουρισμό (θαλάσσιο, πολιτιστικό, οικολογικό και θρησκευτικό τουρισμό).



Στο φως η αρχαία κρήνη στα Μέγαρα

Πρόκειται για πρότυπο υδρευτικό έργο, με υπόγεια κρήνη που τροφοδοτούσε ολόκληρο το νότιο τμήμα της πόλης.
Η εντυπωσιακή κατασκευή περιλαμβάνει στο κέντρο στρογγυλή δεξαμενή βάθους 9 μέτρων και στο πίσω μέρος της τέσσερις μεγάλες στοές-αγωγούς με κατηφορική κλίση, οι οποίες ένωναν το σημείο λήψης του νερού με τη δεξαμενή.
Και μπορεί να μην υπάρχουν αποδείξεις για τον κατασκευαστή, ωστόσο η σπουδαιότητα της σύνθεσης οδηγεί τη σκέψη σε ποιον άλλονΦυσικά στον Μεγαρέα αρχιτέκτονα Ευπαλίνο, που σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία προίκισε τη γενέτειρά του και με ακόμα δύο σπουδαία έργα υδροδότησης: την Κρήνη του Θεαγένους και το υπόγειο υδραγωγείο που αρχαιολογικά άρχισε να ερευνάται το 2011.
Το εύρημα δεν είναι το μοναδικό που έφερε στο φως η σωστική ανασκαφή στην οδό Κοραή και Ανωνύμου. Πραγματοποιείται σε δύο ιδιωτικά οικόπεδα πολιτών, τα οποία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής-Πειραιά και Νήσων ζητάει να απαλλοτριωθούν.
Επισκεφθήκαμε την ανασκαφή, εκεί όπου σε 466 τ.μ. η μεγαρική γη κρατούσε κρυμμένα πυκνά και ιδιαίτερα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.
διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ...
http://www.efsyn.gr/arthro/sto-fos-i-arhaia-krini-sta-megara